Diari Més

Judicial

El TSJC admet el recurs de Clece per la neteja municipal de Calafell

Dona la raó a l'empresa i condemna l'Ajuntament a pagar els costos judicials

Un carrer de Calafell.

Vianants intercepten al carrer un home que havia robat una cadena d'or a una dona, a CalafellTwitter Calafell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala del contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès el recurs de Clece contra la internalització del servei de neteja dels edificis municipals de Calafell (Baix Penedès), segons la sentència a què ha tingut accés Efe.

Clece prestava el servei des de juliol del 2011, però quan va acabar el contracte, l'Ajuntament el va internalitzar a través de l'empresa municipal CEMSSA i Clece va recórrer davant el Tribunal Català del Sector Públic (TCSP) que va desestimar el recurs.

No obstant això, ara el TSJC dona la raó a l'empresa i condemna l'Ajuntament a pagar els costos judicials.

El TSJC aprecia els arguments de Clece conforme que la gestió municipal no és més eficient que la gestió municipal excepte per la fiscalitat, però que aquesta hauria de ser «neutra».

Així, es té en compte que «CEMSSA no disposava dels mitjans personals i materials suficients per prestar el servei» i que «l'exoneració del pagament de l'IVA en el cas de la gestió per mitjà propi no pot ser considerada com un menor cost».

CEMSSA hauria de comprar maquinària per un valor de 15.000 euros i dedicar personal municipal que, segons el conveni, té una jornada laboral de 37,5 hores i no de 40, la qual cosa repercutiria en el servei.

Clece també sostenia que s'havia vulnerat de la lliure competència, encara que ni el TSCSP ni el TSJC s'han pronunciat sobre aquesta al·legació.

Per la seva banda, l'Ajuntament va al·legar que el ple havia aprovat per unanimitat estudiar tots els contractes de serveis per si les podia prestar amb mitjans propis perquè «comportaria majors beneficis i una reducció dels costos del mateix».

No obstant això, «l'Administració ha d'acreditar aquesta major eficàcia abans d'atribuir a un mitjà propi la gestió del servei», assenyala la sentència.

En canvi, no es pressuposta ni vehicle ni utillatge com a aspiradores en la memòria econòmica i «l'estudi econòmic financer reconeix que el compte general no inclou les despeses generals ni financeres».

Així doncs, el principal «avantatge» és la «fiscalitat» en haver-hi una bonificació del 99% en l'impost de societats i, en el cas de l'IVA, el «Consistori únicament haurà d'abonar-ho sobre els materials adquirits per a la neteja».

La sala conclou que «aquest estudi és, doncs, insuficient per acreditar la major eficàcia de la prestació del servei a través de CEMSSA» i que la fiscalitat, l'únic avantatge, «ha de ser neutra a l'hora de valorar el cost d'un servei».

tracking