Diari Més

Economia

L'Ajuntament del Vendrell deixa enrere la «fallida tècnica» del 2012 i rebaixa l'endeutament fins situar-lo en el 58,5%

El govern municipal admet que serveis com la neteja viària han quedat descuidats per culpa de la situació financera

La façana del consistori del Vendrell, en una imatge d'arxiu.

El Vendrell és la capital comarcal amb el deute per càpita més elevatDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern del Vendrell dona per «sanejada» la situació de l'Ajuntament, gairebé deu anys després de trencar el sostre de l'endeutament municipal, que es va arribar a situar en el 186%. «Estàvem en una autèntica fallida tècnica com a conseqüència de la crisi del totxo i de no tenir alternatives econòmiques», ha afirmat aquest dijous el regidor d'Hisenda, Baltasar Santos, que ha dit que preveuen seguir reduint l'endeutament fins situar-lo en el 58,5% a finals del 2022. Santos ha lamentat que, durant aquests deu anys, els serveis bàsics de la ciutat s'han mantingut amb una política de mínims i ha admès que qüestions com la neteja viària «han quedat endarrerides». El regidor ha garantit que afrontaran la millora del servei durant el proper any.
Santos ha recordat que l'any 2012 l'Ajuntament del Vendrell devia 89,4 MEUR, fet que suposava un percentatge d'endeutament del 189%. sobre els ingressos «Per eixugar aquella situació, hagués calgut tancar la caixa durant dos anys», ha assegurat, tot afegint que «si l'Ajuntament hagués estat una empresa privada, hauria acabat en concurs de creditors».

En aquell moment, ha apuntat el regidor, el consistori havia augmentat el deute en més de 13 MEUR respecte un any abans, fet que ha atribuït directament a la bombolla immobiliària i a la manca de diversificació d'activitat econòmica. Un cop arribat a l'extrem del deute municipal l'any 2012, l'Ajuntament es va sotmetre a un pla d'ajust que ha anat eixugant la situació lentament.

Ara per ara, el consistori té un endeutament del 63% (34 MEUR) i preveu arribar al 58,5% (31,7 MEUR) a finals del 2022, segons les previsions que ha detallat aquest dijous en roda de premsa el regidor. «Això permet donar l'Ajuntament per sanejat, amb un deute gairebé residual que permet afrontar inversions», ha celebrat Santos, tot i que també ha demanat cautela d'ara al futur: «No ens podem tornar bojos gastant. No podem tornar a aquella situació».

El regidor ha reconegut que l'estat financer de l'última dècada ha comportat ajustos en alguns serveis i ha impedit aplicar augments de sou a la plantilla municipal i crear noves places per a ascensos laborals. Així i tot, ha assenyalat que s'han mantingut i reforçat els serveis socials i les polítiques d'ocupació «per a què ningú quedés enrere»en una comarca que registra les taxes d'atur més elevades de Catalunya.

Pel que fa als serveis ressentits a causa de l'endeutament municipal, Santos ha admès que l'afectació més important se l'ha endut la neteja viària. De fet, el contracte i les corresponents pròrrogues van expirar ara fa quatre anys, de manera que el servei és ara obsolet i es presta des d'un buit legal.

Segons el regidor, els serveis tècnics municipals estan enllestint les condicions en què s'hauria de prestar el nou servei a partir del 2022. Durant els propers mesos, els grups polítics i les associacions de veïns es reuniran per acabar de perfilar aquestes condicions i consensuar si s'ha d'externalitzar el servei o bé municipalitzar-lo. Santos avisa, però, que veu «poc probable» que l'Ajuntament pugui assumir organitzativament aquest servei.

En paral·lel a la neteja viària, el regidor ha apuntat que el govern també treballa per revisar els contractes del manteniment de l'enllumenat públic i de la recollida d'escombraries.

tracking