Diari Més

Economia

El Vendrell és la capital comarcal amb el deute per càpita més elevat

Els ajuntaments de la província continuen reduint l'endeutament, tal com mostra el darrer informe del Ministeri d'Hisenda

La façana del consistori del Vendrell, en una imatge d'arxiu.

El Vendrell és la capital comarcal amb el deute per càpita més elevatDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ajuntaments de la demarcació de Tarragona continuen reduint el seu deute malgrat les despeses derivades de la pandèmia de coronavirus. Els principals consistoris de la província han disminuït l'endeutament en els darrers anys, tal com es desprèn de les dades de L'Informe del deute viu de les entitats locals que el Ministeri d'Hisenda va publicar el passat dimecres i que detalla la informació a data 31 de desembre de l'exercici anterior.

La capital comarcal amb el passiu per habitant més elevat de la demarcació és el Vendrell, amb 887 euros. L'Ajuntament vendrellenc, que té una població de 38.000 persones, té un deute de 34.017 milions d'euros. Tot i així, la capital del Baix Penedès manté en els darrers anys la reducció del deute públic municipal.

Reus és la segona capital comarcal amb un deute per habitant més elevat de la demarcació, amb 877 euros per ciutadà. La capital del Baix Camp, que també ha experimentat una reducció del deute respecte a l'any 2012, manté un endeutament de 93.069 milions d'euros.

Les dades de l'últim l'informe també reflecteixen que l'Ajuntament de Tarragona té actualment un deute de 119 milions d'euros, respecte als 187 de l'any 2012. Aquesta reducció també es reflecteix en el deute per habitant, que ha passat de 1.404 a 872 euros i se situa com la tercera capital comarcal amb més deute per habitant. Tortosa, per la seva part, té un deute per persona de 828 euros. L'Ajuntament de Tortosa, com la resta de municipis, manté la reducció del seu dèficit i deu actualment més de 27 milions.

A l'altre costat de la balança se situa Gandesa, amb un deute de només 3 euros per habitant, després de la destacada reducció del deute que ha dut a terme l'administració municipal des de 2017.

Alguns municipis que no són capitals comarcals, però que tenen un considerable pes demogràfic també han experimentat grans reduccions de deute en els darrers anys. A tall d'exemple, Vila-seca té, segons les dades de l'informe del Ministeri d'Hisenda, un deute de 5 euros per habitant i la seva població veïna, Salou, un deute de 63 euros per ciutadà. A Sant Carles de la Ràpita, el deute per càpita és de 213 euros i al municipi de Deltebre de 310 euros.

La tendència a reduir l'endeutament per part de les corporacions municipals s'ha produït arreu d'Estat espanyol, segons mostren les dades publicades el passat dimecres pel Ministeri d'Hisenda. Els municipis han reduït el deute un 5,5% respecte a l'any anterior, fet que suposa la xifra més baixa des de l'any 2002.

El deute viu és la totalitat del deute pendent de pagar que tenen les administracions municipals, procedents de préstecs a llarg termini amb entitats financeres i avals amb el compromís de retornar-lo en un termini determinat. Es tracta del capital pendent d'amortitzar, per part dels diferents ens locals, més els interessos generats pel mateix deute.

tracking