Diari Més

Judicial

Arxiven la causa contra un policia local de Calafell que va matar un gos que l'atacava

L'Audiència de Tarragona considera que l'actuació de l'agent no va ser «arbitrària ni injustificada»

Imatge de l'animal mort que va compartir un usuari de Facebook.

Un policia local de Calafell, a un pas d'anar a judici per matar un gos que el va atacarFacebook

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Audiència de Tarragona ha arxivat la causa a un policia local de Calafell (Tarragona) en concloure que la seva actuació en matar a trets un gos perillós que l'atacava no va ser «arbitrària ni injustificada», ja que va obeir a una situació de «perill real» davant l'«agressivitat» de l'animal.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, la secció quarta de l'Audiència de Tarragona dóna la carpetada a aquest cas, que va passar al gener de 2019, després que el jutge instructor deixés a l'agent a les portes d'anar a judici, malgrat reconèixer que el gos, de la raça rottweiler, que anava sense lligar i sense morrió i pesava uns 36 quilos, va atacar al policia amb una «agressivitat desmesurada».

L'Audiència, d'acord amb el criteri de la Fiscalia, estima la petició de la defensa de l'agent, exercida per Sandra Melgar, d'Aranda, Melgar & Tàsies advocats, i conclou que el relat del jutge d'instrucció a partir de les diligències practicades ja permetia descartar l'existència d'un delicte de maltractament animal i que, malgrat això, de manera «contradictòria», se li va deixar a un pas de judici.

Per a la sala, no es pot considerar que l'agent actués de manera «injustificada o arbitrària», ja que «va respondre a una situació en la qual va haver de fer front a un animal que estava agressiu».

«És cert que, segurament, la reacció agressiva del gos va poder tenir origen en el temor que li havia provocat la presència de l'apel·lant (l'agent) en la seva zona territorial i que tampoc va ajudar a pal·liar el seu comportament agressiu l'actitud de nerviosisme i temor de l'apel·lant (comprensible d'altra banda)», apunta l'Audiència.

No obstant això, insisteix que la reacció del policia local, que es va veure «forçat» a treure la seva arma reglamentària i disparar a l'animal, després de diversos intents «infructuosos» dirigits al fet que el gos deposés el seu comportament agressiu i els seus intents de mossegar-lo, no comporta un delicte de maltractament animal.

De fet, l'agent va al·legar en el procediment que la seva actuació estava «més que justificada» ja que hi havia una «evident situació de perill» per a la seva integritat física i la seva vida i que va disparar perquè «no va tenir més remei» per a evitar «un mal major».

Els fets van ocórrer l'11 de gener de 2019 al carrer Empúries de Calafell, quan un veí va telefonar a la policia advertint que no podia sortir de la seva casa amb el seu fill perquè hi havia un gos perillós, de la raça rottweiler, solt i sense morrió, rondant per la zona.

A la seva arribada al lloc, els policies van comprovar que es tractava del mateix gos de raça perillosa pel qual ja havien rebut cinc alertes en dies previs per incidents semblants i que, segons alguns testimonis, era propietat d'una veïna del mateix carrer.

L'agent investigat va baixar del vehicle i es va dirigir cap a la casa de la veïna que pensaven que era la propietària del gos, encara que no hi havia ningú a l'interior, moment que el rottweiler es va abalançar cap a ell mostrant-li les dents, sense donar-li temps a tornar al seu vehicle.

El gos va saltar amb un «evident estat d'agressivitat intentant mossegar les cames» al policia, segons reconeixia el jutge que el va investigar, que va subratllar que l'agent el va poder evitar inicialment usant la seva porra, sense colpejar a l'animal.

No obstant això, com el gos «no desistia de la seva obstinació», segons va apuntar l'instructor, a l'agent no li bastava amb la porra per a defensar-se, per la qual cosa va haver de retrocedir uns metres fins a arribar a l'altura del domicili del veí que havia trucat a la policia.

Amb l'agent cada vegada més nerviós per la situació, el gos va fer posat d'anar cap al vehicle policial i atacar al seu company, moment en què l'investigat va poder treure la seva arma reglamentària.

El gos va fer marxa enrere i es va dirigir de nou cap al policia investigat, a qui va acorralar contra la paret, de manera que, creient que li podia mossegar, va efectuar cinc trets, tres dels quals van impactar en l'animal causant-li la mort.

En el seu acte d'arxiu, l'Audiència també considera que la decisió del jutge instructor de permetre a l'associació d'Advocats en Defensa Animal de Tarragona (ADAT) que exercís com a acusació popular va ser «defectuosa», ja que aquesta entitat va interposar una denúncia i no una querella, com hauria estat pertinent.

A causa de la situació de risc que va haver d'afrontar, l'agent va haver de ser assistit en el servei d'urgències aquest mateix dia, en què se li va diagnosticar ansietat i va estar de baixa laboral per la situació de «xoc, agonia i estrès» soferta.

tracking