Diari Més

Policial

Desarticulada una de les majors organitzacions criminals d'origen xinès dedicada al tràfic de marihuana

S'han detingut 65 persones i s'han realitzat 29 entrades arreu del territori, una d'elles a Coma-ruga

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) i la Policia Nacional han desmantellat a Catalunya una de les més importants organitzacions criminals d'origen xinès, coneguda com el Bang de Fujian, dedicada al tràfic internacional de marihuana. En total es van detenir 65 integrants de l'organització, la majoria d'origen xinès. A més, es van realitzar 29 entrades i registre en diversos domicilis, locals i naus industrials de Barcelona, Coma-ruga, Oviedo, Gijón, Bilbao, així com a Portugal i Països Baixos.En l'operatiu conjunt han participat més de 350 agents i ha comptat amb el suport de CITCO i Europol.

A finals de 2019, es va iniciar una investigació arran de la detecció de diferents enviaments de paqueteria que contenien importants partides de marihuana envasada.

Fruit de les indagacions policials es va posar al descobert que darrere d'aquests enviaments s'ocultava la participació d'una àmplia organització criminal que es trobava totalment assentada a Catalunya, tot i que comptava amb diferents ramificacions en diversos punts del territori espanyol i en diverses localitats europees.

La banda criminal hauria realitzat més de 700 enviaments de paqueteria, que contenien marihuana, a diferents punts d'Europa (França, Portugal, Holanda, Alemanya, Romania, el Regne Unit, etc.). La xarxa comptava amb la col·laboració de diferents persones, que assentades en diferents països d'Europa, gestionaven la venda de les partides de droga produïdes.

Operatiu policial

El 14 d'abril es va establir un dispositiu policial conjunt, tutelat pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Badalona, que va permetre detenir 57 persones, les quals es sumarien a les vuit detencions que ja s'havien fet en el transcurs de la investigació.

L'operatiu també va permetre bloquejar de diferents comptes corrents i embargar diversos béns mobles dels grups. Així com realitzar 23 entrades i escorcolls, a les que es sumarien altres sis que ja s'havien fet en fases prèvies, en diferents pisos, locals i naus industrials que l'organització tenia a Barcelona, Coma-ruga, Oviedo, Gijón, Bilbao i en domicilis de Portugal i Holanda.

En el dispositiu policial es van localitzar i desmantellar tretze plantacions que albergaven gairebé 40.000 plantes de marihuana en diferent fase de creixement. Les quals haurien pogut generar al voltant de 4.000 quilograms de marihuana, la qual cosa suposaria, tot el conjunt, uns beneficis per sobre dels 6 milions d'euros.

Cultiussofisticats

Les plantacions disposaven de sofisticats sistemes de cultiu i manteniment que es nodrien de manera il·legal de fluid elèctric. Aquest fet demostra l'alt grau d'especialització dels grups criminals. Per aquest motiu en l'operació també van intervenir tècnics d'Endesa que van determinar que hi havia set connexions fraudulentes a la xarxa elèctrica, que suposaven un consum il·legal equivalent al consum anual de 1.177 habitatges.

En el transcurs de la investigació, els policies han pogut intervenir 8,5 quilograms de cocaïna, 2 quilograms de MDMA, gairebé 200.000 euros en efectiu i més de 380 kg de marihuana en cabdells, ja preparats per a la seva distribució i amb destinació internacional. Així com confiscar altres 259 kg de marihuana, que els investigadors encara estan analitzant quina relació té amb el grup criminal.

L'organització criminal investigada, coneguda amb el nom de Bang de Fujian, ja era àmpliament coneguda per les Forces i Cossos de Seguretat per la seva vinculació amb el tràfic d'éssers humans i delictes contra els drets dels treballadors.

La complexitat de l'estructura delictiva utilitzada per aquest entramat criminal fa que la recerca continuï activa, motiu pel qual no es descarten noves detencions, així com la pràctica d'altres diligències judicials.

MÉS INFORMACIÓ

En marxa una operació policial dedicada al tràfic de marihuana amb entrades a Coma-ruga

Moment d'una de les detencions.

Desarticulada una de les majors organitzacions criminals d'origen xinès dedicada al tràfic de marihuanaMossos d'Esquadra

S'han desmantellat tretze plantacions que albergaven gairebé 40.000 plantes de marihuana en diferent fase de creixement.

Desarticulada una de les majors organitzacions criminals d'origen xinès dedicada al tràfic de marihuanaMossos d'Esquadra

Les plantacions disposaven de sofisticats sistemes de cultiu.

Desarticulada una de les majors organitzacions criminals d'origen xinès dedicada al tràfic de marihuanaMossos d'Esquadra

tracking