Diari Més

Medi Ambient

Entitats ecologistes presenten al·legacions a l'avantprojecte del Parc Eòlic de Pontons

Alerten del greu impacte ambiental que tindrà i reclamen que es tingui en compte la participació ciutadana

Vista aèria de la zona de Valldossera, que aplega diverses urbanitzacions de l'extrem sud-est del municipi de Querol, a l'Alt Camp.

Malestar a l'Alt Camp per la proximitat d'un parc eòlic projectat al municipi de PontonsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les entitats ecologistes Bosc Verd-EdC i SOS Penedès han presentat al·legacions a l'avantprojecte del Parc Eòlic de Pontons i a la línia elèctrica d'evacuació d'alta tensió de Pontons a Vilafranca pel greu impacte ambiental que tindran. Entre d'altres, denuncien que suposarà industrialitzar els connectors ecològics del Penedès entre les serres d'Ancosa, el Montmell i l'Alt Gaià i que el document de diagnòstic del territori i del medi ambient presentat per l'empresa promotora «té poc rigor científic»i no té en compte, per exemple, que l'espai on s'instal·laran els aerogeneradors és una important zona de pas d'ocells durant els períodes de migració. Les entitats també reclamen que es tingui en compte la participació ciutadana.
Els ecologistes asseguren que la construcció del Parc Eòlic de Pontons posaria en perill la biodiversitat de la zona i del Penedès, perquè amenaçaria espècies com l'àliga cuabarrada i l'àliga daurada, per exemple.

Recorden també que els actuals Plans Territorials de Tarragona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona blinden les muntanyes on volen ubicar el parc eòlic, com a espais de protecció especial pel seu interès natural i agrari, com a espais connectors i com a sòl de protecció especial. A més, insisteixen que el parc eòlic estaria envoltat d'espais Xarxa Natura 2.000 i Espais d'Interès Natural (PEIN).

Pel que fa a la línia elèctrica d'evacuació d'alta tensió, alerten que també afectaria a tota la zona agrícola, forestal i espais fluvials entre els municipis de Pontons, Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès i Olèrdola.

En aquest sentit, les entitats han comunicat que també s'han personat com a part interessada en l'expedient a tots els ajuntaments per on passa la línia elèctrica d'evacuació i al Departament de Territori i Sostenibilitat.

Les dues entitats reconeixen que les energies renovables «són el futur», però reclamen que els projectes siguin de proximitat a la demanda elèctrica , potenciïn l'autoproducció als municipis i no malmetin les zones agroforestals amb valor paisatgístic.

Per últim, lamenten que projectes d'aquesta importància s'estiguin impulsant en plena pandèmia quan les llibertats fonamentals estan restringides per frenar els contagis i sense tenir en compte l'opinió i participació de la ciutadania.

Projecte

El Parc Eòlic de Pontons constaria de nou aerogeneradors amb una potència total instal·lada de 49,5 MW i aerogeneradors amb una altura de boixa de 118 metres i un diàmetre de rotor de 163 metres, amb la qual cosa la punta d'altura màxima seria de 199,5 metres. S'ubicarien a l'oest del terme de Pontons, a les zones de la Muntanya de Ferreres, el Puig Jugador, les Planes de Ferreres, el Collet de Mas Fonoll, el Puig de Mas Fonoll i les proximitats del Turó de Sant Joan.

La subestació s'ubicaria també dins d'aquest municipi de l'Alt Penedès i la línia d'evacuació recorreria altres municipis de la comarca com Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès i Olèrdola. Tot plegat, comportaria una inversió per contracte del parc eòlic de gairebé 68 milions d'euros (MEUR)

tracking