Diari Més

Infraestructures

Alcaldes del Baix Penedès acosten posicions amb els promotors dels parcs fotovoltaics projectats en terrenys agrícoles

Els municipis afectats reclamen que les plaques se situïn al sostre de naus industrials o en polígons en desús

alt

Josep Maria Puigibet, alcaldessa, Agnès Ferré, querella, Bisbal del Penedès, jutjat penal 3 de Tarragona, judici, prevaricació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alcaldes de la Bisbal del Penedès, Llorenç, Banyeres, Sant Jaume dels Domenys i l'Arboç han acostat tímidament posicions amb els promotors dels dos parcs fotovoltaics projectats en terrenys agrícoles. En una reunió telemàtica celebrada aquest divendres, els batlles del Baix Penedès han instat l'empresa a reconsiderar el seu projecte, i li han proposat que situï les instal·lacions solars al sostre de naus industrials o a parcel·les en desús de polígons ja urbanitzats. L'alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, explica a l'ACN que els enginyers han estès la mà a estudiar un canvi d'ubicació. Amb tot, Ferré apunta que el projecte ja és a mans de la Ponència d'energies renovables de la Generalitat i això alenteix qualsevol modificació.
La proposta de l'empresa inversora és crear dos parcs. Una de les plantes s'ubicaria a la Bisbal del Penedès, amb una extensió de 9,3 hectàrees i la construcció de 11.400 panells per produir 5.928 kWp. La segona estaria situada a cavall de la Bisbal, Banyeres, Llorenç, Sant Jaume dels Domenys i l'Arboç, en una superfície de més de 78 hectàrees. S'hi preveu la construcció de 92.583 mòduls amb una potència total de 45 Mwn. Aquest segon macro parc és el que s'ha posat especialment a debat durant la reunió entre els alcaldes i els enginyers.

«Els representants de l'empresa ens han dit que consideraran fer canvis perquè volen tenir el consens del territori, però tot seria més fàcil si ens haguéssim reunit abans que presentessin el seu projecte a la Generalitat», diu Ferré, que lamenta que els alcaldes van conèixer les intencions dels promotors quan la Ponència d'energies renovables els ho va comunicar. «Si ens haguéssim reunit fa sis mesos, ara ens estalviaríem haver de presentar al·legacions», afegeix.

I és que els alcaldes dels quatre municipis directament afectats han registrat les respectives al·legacions a la Generalitat per mostrar la seva oposició a un projecte que consideren que «trenca» el paisatge del Baix Penedès. Un rebuig que recentment també ha mostrat el Consell d'Alcaldes de la comarca, amb l'aprovació d'un manifest.

Els municipis s'oposen frontalment a l'estesa de plaques fotovoltaiques en terrenys agrícoles i contraproposen situar-les en espais que ja estan qualificats com a sòl industrial. «No ens hi volem posar d'esquenes, però tampoc volem que els parcs estiguin escampats a llocs que no van bé pel territori», diu Ferré. En aquest sentit, els alcaldes ofereixen parcel·les de polígons que són en desús i la negociació amb propietaris de naus per situar les plaques a les cobertes.

Des de la Bisbal, Ferré lamenta que l'empresa promotora és ara a l'espera del que digui la ponència energètica de la Generalitat, de manera que és inviable fer qualsevol eventual canvi fins que hi hagi una resolució. L'alcaldessa confia que els inversors mantindran a partir d'ara la mà estesa mostrada a la primera reunió celebrada aquest divendres, tot i que tem que finalment els interessos empresarials es puguin acabar imposant per sobre del consens amb el territori.

Si s'arribés a aquest extrem, Ferré apunta que caldria fer una requalificació dels terrenys agrícoles afectats i diu que l'Ajuntament «tindria poc marge» per oposar-se a aquesta modificació urbanística.

tracking