Diari Més

Paleopatologia

Investigadors treuen a la llum una mort violenta de fa 5.000 anys a la Cova Foradada de Calafell

S'ha pogut determinar que la mort es va produir per l'impacte d'una aixada de pedra al cap

Imatge del crani que ha estat estudiat i se n'ha determinat la causa de la mort de l'individu.

Investigadors treuen a la llum una mort violenta de fa 5.000 anys a la Cova Foradada de CalafellIPHES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi publicat a l'International Journal of Paleopathology, realitzat per personal investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA), de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de la Universitat de Barcelona (UB), ha identificat un cas de traumatisme cranial al jaciment de Cova Foradada de Calafell.

Segons aquest estudi,es tractaria d'un individu d'uns 50 anys d'edat que hauria mort per l'impacte d'una aixada de pedra, fa sobre 5.000 anys, en el període Neolític.

La descoberta de traumatismes observables en l'esquelet humàsón freqüentment documentats en el registre arqueològic iconstitueixen l'evidència més directa dels episodis de violència interpersonal. De tota manera, el que és menys habitual és la possibilitat de determinar, com en aquest cas,el tipus d'objecte que va ser utilitzat com a arma.

Miguel Àngel Moreno-Ibáñez, investigador predoctoral a l'IPHES-CERCA i autor principal de l'article, assenyala que el patró de fractura observat en el crani «ha permès inferir el tipus d'objecte que es va utilitzar per provocar la mort d'aquest individu, així com la direcció del cop».

El crani va ser trobat el 1999 durant una excavació d'urgència a la Cova Foradada, a Calafell, pertany a un home d'uns 50 anys i forma part d'un enterrament col·lectiu del Neolític Final - Calcolític (5060-4400 anys abans del present).

La fractura ha estat analitzada tant amb lupa binocular com amb microtomografía computada (micro-CT), es troba al parietal dret i no mostra cap evidència de curació.

Gràcies a l'anàlisi dels factors intrínsecs de la fractura, com les propietats biomecàniques de l'os i el patró de fracturació, ha estat possible extreure conclusions sobre l'arma utilitzada, la direcció del cop i la posició de l'atacant respecte a la víctima.

Miguel Àngel Moreno-Ibáñez, investigador predoctoral a l'IPHES-CERCA i autor principal de l'article, amb el crani

Investigadors treuen a la llum una mort violenta de fa 5.000 anys a la Cova Foradada de CalafellIPHES

tracking