Diari Més
Kenneth Martínez Molina

Alcalde del Vendrell

Política

«Doblem l'illa de vianants per guanyar qualitat de vida i activitat econòmica»

El batlle destaca que les obres que estan fent a Coma-ruga per crear un nucli aportaran atractiu turístic i consolidaran la població

Martínez explica que han notat una presència important de turistes de segona residència.

Kenneth Martínez Molina, alcalde del VendrellCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Demà el Vendrell donarà el tret de sortida a la Festa Major de Santa Anna. Com han adaptat la programació a la situació actual?

—És una festa molt reduïda i totalment adaptada. El gruix d’actes es fa a través de Televisió del Vendrell i fem molt pocs actes presencials. I aquests últims els fem perquè són emblemàtics. És el cas dels versos dels Diables. És una tradició molt sentida del Vendrell i enguany, per veure’ls caldrà fer reserva prèvia. Hem adaptat la nostra APP evAlerta perquè els ciutadans puguin reservar les entrades. Això ens permet limitar l’aforament, identificar els assistents, tenir les cadires a la distància que toca. Pot semblar un contrasentit en una festa major, on els actes són populars i massius, però les circumstàncies ens obliguen a seguir aquestes mesures. Els actes que hem organitzat són un gest d’esperit de superació, de continuar endavant i també d’adaptar-nos a la nova realitat. El virus, malauradament, no ha marxat i hem d’aprendre a viure amb ell.

—Quines altres propostes presencials han programat?

—Ens considerem la capital del foc i farem una exhibició de festes de foc dilluns 27 a la plaça Pep Jai i també amb reserva. Així mateix, tenim el nomenament dels Portants d’Honor, que són aquelles persones que se’ls reconeix la seva participació i aportació a les festes majors. Aquesta distinció es fa a l’Auditori del Tívoli, però hem reduït l’aforament a la mínima expressió i de les 400 places que té, tindrà un aforament de 50 persones. El nomenament dels Portants coincideix amb el pregó. Enguany, hem convidat al doctor Josep Maria Vendrell, un metge de capçalera molt reconegut i estimat. El pregó servirà també com a homenatge a tots els professionals que han estat lluitant contra la pandèmia.

—Com s’està desenvolupant la temporada turística?

—Estem detectant una presència important de veïns de segona residència, principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona, però també de Lleida, Saragossa, i de l’interior de la Península. Vam notar una presència massiva l’últim cap de setmana de juny, que s’ha mantingut de manera sostinguda des de llavors. Crec que la inseguretat o els dubtes d’anar-se’n de vacances massa lluny fan que s’aposti per destinacions més properes i que les segones residències estiguin més plenes, o ho estiguin durant més temps, ja que molta gent que abans combinava l’estada a la segona residència amb un viatge fora, ara es quedarà més temps a la segona residència.

—Els preocupa que gent de l’àrea metropolitana vingui a les seves segones residències del Vendrell?

—La situació a l’àrea metropolitana preocupa, però no perquè els rebrots puguin afectar-nos. Ens preocupa la situació global, a nivell de país, però, estem tots al mateix vaixell i ens en sortirem tots plegats siguem d’un municipi o d’un altre. Hem de fer l’esforç de controlar la pandèmia.

—Quines mesures de recuperació ha impulsat l’Ajuntament davant dels efectes econòmics de la pandèmia?

—La primera i més immediata ha estat una línia d’ajuts per al petit comerç, dotada amb 100.000 euros, cosa que ens permet donar una ajuda màxima de 600 euros a un total de 160 botigues que van haver de tancar obligatòriament a causa de l’estat d’alarma o que van reduir els seus ingressos significativament. Ara traurem una segona línia d’aquests ajuts, de 120.000 euros, cosa que permetrà que més de 300 comerços se’n beneficien en total.

—Quines altres actuacions han fet?

—Ens preocupa el que pot passar a la tardor si no es manté el coixí dels ERTOS, ja que pujarà l’atur i això tindrà implicacions en l’àmbit social, pel que fa a habitatge i serveis bàsics. Per això hem donat més dotació a serveis socials per a poder fer front a qualsevol tipus d’ajuts de subsistència.

—A més, han impulsat una taula de diàleg per a la reactivació.

—Exacte. Hem signat un acord, amb tots els grups municipals amb representació així com amb les entitats, que marca les línies mestres d’actuació i que titulem Reactivem el Vendrell. Els grans capítols de l’acord són l’àmbit sanitari, el comerç, el turisme i els serveis socials. En funció de com evolucioni ho anirem perfilant i, a la tardor, quan preparem els pressupostos 2021 veurem com concretarem les actuacions.

—En matèria urbanística estan impulsant diversos projectes per a prioritzar la mobilitat dels vianants. Un d’ells és l’ampliació de l’illa de vianants al carrer Doctor Robert. Com avancen els treballs i quan es preveu que finalitzin?

—Teníem com a objectiu anar ampliant l’illa de vianants i ocupar gairebé tota l’ametlla del nucli antic. Ara mateix els treballs es troben en la fase final i a l’octubre ja estarà enllestit. És una actuació important vinculada al Pla de Mobilitat que permetrà guanyar qualitat de vida i generar activitat econòmica, ja que serà un espai més atractiu per al comerç.

—Un altre dels carrers que es pretén afegir a l’illa de vianants és el carrer de les Quatre Fonts. En quin punt està el projecte?

—Ara farem l’exposició pública del projecte, el licitarem i l’hauríem de poder adjudicar de cara a finals d’any. Les obres seran similars a les que s’han fet al carrer Doctor Robert, però de menys durada perquè és un carrer més curt. Aquest és també un projecte molt important, perquè facilitarà la unió del nucli antic del Vendrell, a la banda esquerra de la Riera de la Bisbal, amb el nucli de població situat a la banda dreta, que ha crescut molt i agrupa més de la meitat dels 30.000 habitants del Vendrell. És un carrer amb molt trànsit i fer-lo per a vianants permetrà que transitar-hi sigui molt més còmode. Amb aquesta actuació i la de Doctor Robert, en menys de dos anys doblarem en superfície l’illa de vianants del Vendrell.

—A Coma-ruga, ja han iniciat també les obres de remodelació de la plaça Germans Trillas. Què suposaran per aquesta zona?

—En els nuclis marítims hi ha molts carrers amb habitatges però no existeix un nucli que centralitzi l’activitat social i econòmica. Fa un mes que vam començar les obres d’aquesta plaça, que fins actuava com a zona d’aparcament, perquè esdevingui el centre de Coma-ruga. Just al costat hi trobem l’edifici Tabarís, que havia estat un centre social, però que fa temps que està abandonat. Rehabilitarem l’edifici i li donarem nous usos.

—Quins seran?

—Serà un espai multifuncional. Amb una part de museu que explicarà la història de Coma-ruga. També acollirà l’hotel d’entitats, l’oficina de turisme i una gran sala que podrà acollir des de congressos fins a festes veïnals. L’entorn s’enjardinarà i quedarà unit amb la plaça Germans Trillas. Esperem que de cara a la pròxima Setmana Santa tots els treballs d’exterior ja estiguin finalitzats i que serveixin per a crear aquest espai central que permeti recuperar atractiu turístic, consolidi a la població que viu a Coma-ruga tot l’any. A la vegada, aquestes actuacions cohesionen el territori i que ens permeten créixer per a unir-nos.

tracking