Diari Més
Núria Ballester

Directora del Museu Pau Casals del Vendrell

Cultura

«Treballem perquè els valors de Pau Casals arribin a les noves generacions»

La Generalitat ha declarat el Museu Pau Casals com a Museu d’Interès Nacional per la seva importància i el valor dels béns que congrega

Núria Ballester, directora del Museu, en una imatge recent.

«Treballem perquè els valors de Pau Casals arribin a les noves generacions»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Com han rebut la notícia de la declaració del Museu com a equipament d’Interès Nacional?

—Amb molta emoció. Estem molt contents perquè suposa el reconeixement a una tasca que des de fa anys estem fent el Museu i la Fundació Pau Casals per preservar el patrimoni i el llegat de Pau Casals com a músic i home de pau.

—Quins aspectes ha valorat la Generalitat per atorgar aquest reconeixement?

—La Generalitat declara museus d’Interès Nacional aquells equipaments que per a ells tenen un significat especial, ja sigui pel patrimoni cultural català com per la significació del personatge al qual estan dedicats o la col·lecció que acullen. En el nostre cas, hi ha diversos factors. Un és el propi nom de Pau Casals i el seu llegat. Però també ho és el mateix equipament, ja que el museu està ubicat a la casa que el propi músic es va fer construir a Sant Salvador. A més, acull una col·lecció d’art de finals del segle XIX i principis del XX molt important, amb obres de Ramon Casas, Joaquim Mir, Rusiñol…, així com el conjunt de pintures de Francesc Pla, el Vigatà, pintor català del XVIII. Finalment, també són importants totes les activitats i projectes que el Museu desenvolupa al llarg de l’any.

—Quina línia de treball se segueix en totes aquestes accions?

—Una és, evidentment, la preservació del patrimoni que conservem. En els últims anys s’ha fet una feina important de digitalització per posar a l’abast de la comunitat, a través de les xarxes socials i les webs, les col·leccions i el fons documental. D’altra banda, també treballem per donar a conèixer Pau Casals, el músic català que va lluitar per valors com la pau o la llibertat, i que això pugui arribar a les noves generacions. És per això que el projecte educatiu és un dels pilars fonamentals del Museu i una de les principals línies estratègiques.

—Quins considera que són els valors que aquest músic vendrellenc pot aportar a aquestes noves generacions?

—En primer lloc, Pau Casals va ser un dels catalans més universals. Va néixer l’any 1876 i amb només 23 anys ja era un dels millors violoncel·listes del món. Va revolucionar el món del violoncel. Fins llavors només era un instrument d’acompanyament de l’orquestra i Casals el va ubicar com a instrument solista. A més, va revolucionar la forma de tocar-lo. Després, va usar aquell do que tenia per la música per lluitar per uns ideals que considerava sagrats: la pau, la justícia i la llibertat. Va viure tres guerres, les dues mundials i la guerra Civil, havent-se d’exiliar i morint abans d’haver retornat. La seva lluita no va ser només ideològica, sinó que també va ajudar econòmicament els exiliats dels camps de refugiats i va oferir concerts benèfics durant la guerra Civil. És a dir, que al component de músic extraordinari s’hi suma un component humanitari que anava més enllà de les paraules. Pau Casals és un personatge que es coneix poc de forma global, tots tenim el seu nom al cap, però és molt més que aquell I am a catalan o El cant dels ocells. Amb el nostre fons tan extraordinari volem donar-lo a conèixer en tots aquests aspectes.

—Com celebraran la notícia del reconeixement?

—Aquest mateix diumenge farem una jornada de portes obertes, de 10 a 14 h. del migdia.

tracking