Diari Més

Societat

365 dies per la lluita feminista

L’Assemblea Feminista La Ruda de Vilafranca del Penedès ha presentat el calendari solidari 2020

Il·lustració de Chica Navaja per al calendari feminista de La Ruda.

365 dies per la lluita feministaLa Ruda

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels trets que ha definit aquest any 2019 que ja s’acaba és la consolidació i expansió de la lluita feminista arreu del país. Una lluita que s’ha articulat a través de nombroses associacions feministes que n’articulen les accions. Una d’aquestes és La Ruda, una assemblea feminista no mixta creada al Baix Penedès. Per segon any consecutiu, La Ruda ha presentat el seu calendari solidari, que en aquesta ocasió es titula Llegendàries. El calendari s’ha posat a la venda per un preu de 15 euros, i busca recollir fons per al finançament de projectes feministes en què la dona juga un paper rellevant. També vol ser una eina que permeti destacar les dates significatives dins de la lluita feminista i, finalment, presentar la figura de la dona allunyada del que les promotores defineixen com «cossos cisheteronormatius i estereotipats, perpetuats pel sistema patriarcal».

El calendari de La Ruda 2020 gira al voltant de les figures mitològiques, i compta amb les il·lustracions de tretze artistes feministes del Penedès, d’arreu de Catalunya i d’altres punts de la península Ibèrica. «El denominador comú de totes les creacions artístiques són les figures mitològiques com a marc conceptual. El projecte convida a les artistes a rellegir l’essència de la mitologia», expliquen des de l’assemblea feminista. Així, les artistes han treballat els mites i llegendes i ens els presenten des d’una mirada personal i creativa.

Una part dels beneficis de la venda del calendari d’enguany es destinaran a l’autogestió de l’Assemblea feminista, mentre que una altra es farà arribar a la Union of Agricultural Work Committees (UAWC), una de les organitzacions agrícoles més antigues de Palestina, creada l’any 1986.

L’any passat el calendari solidari de La Ruda es va dedicar a les bruixes, i els fons recaptats amb la seva venda van servir per finançar un projecte d’acollida per a persones refugiades a Atenes, amb una aportació total de 1.100 euros.

Làmines a la venda

Totes les persones interessades a comprar el calendari poden adreçar-se al correu laruda.antipatriarcal@gmail.com. A més, l’assemblea també ofereix la possibilitat de comprar les làmines de les il·lustracions, a un preu de 20 euros, que es destinaran a les artistes.

L’Assemblea Feminista La Ruda es defineix com una entitat «de defensa del feminisme radical que s’endinsi en les arrels del sistema cisheteropatriarcal, i seguint uns principis anticapitalistes». El seu nom, expliquen, fa referència a una planta abortiva i amb moltes propietats medicinals, que s’ha utilitzat al llarg de la història en rituals, cures i protecció, i en la qual s’hi veuen fortament representades. Es tracta d’un col·lectiu molt actiu al Penedès, on ha encapçalat diverses accions en la lluita feminista, contra el masclisme i per la incorporació de la perspectiva de gènere.

tracking