Diari Més

Penedès

Desarticulen una banda dedicada al robatori de mercaderies de camions a l'AP-7

S'han detingut 23 persones i s'han recuperat mercaderies robades per valor de 550.000 euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra han detingut 23 persones d'un mateix clan familiar i han desarticulat una banda dedicada al robatori de mercaderies de camions. Actuaven quan els camions estaven aparcats en àrees de servei de l'AP-7. S'han recuperat mercaderies robades per valor de 550.000 euros, però es calcula que han sostret més d'1,6 MEUR. Els sis principals integrants de l'organització han ingressat en presó preventiva. La investigació va començar a finals del mes de maig, quan els Mossos van detectar un considerable augment dels robatoris a camions a partir d’un mateix patró delictiu en àrees de descans i servei de l’AP-7, la majoria concentrats entre l’àrea de servei del Penedès i la de Montseny.

Els detinguts són 18 homes i 5 dones, de nacionalitat espanyola i d'edats entre els 21 i els 49 anys. Se'ls atribueixen 15 robatoris amb força a interior de vehicle i 3 robatoris amb intimidació. Es tracta d'un clan familiar liderat per un matrimoni ubicat a Barcelona, al districte de Sant Martí. La majoria dels seus integrants eren persones amb diversos antecedents –més de 300 entre tots- per delictes contra el patrimoni.

En tots els casos els lladres havien emprat el mètode conegut com a «teloners». Durant la nit, una part del grup es desplaçava en vehicle fins a les àrees de descans i servei on estacionen els camions de mercaderies i tallaven les lones dels camions per comprovar el contingut de la càrrega.

Un cop localitzaven una càrrega del seu interès, deixaven una persona al lloc per vigilar la zona i activaven els vehicles de càrrega, normalment furgonetes. Quan les furgonetes arribaven a la zona, el grup tornava a constatar que no hi havia presència policial i forçaven la porta de la zona de càrrega dels camions per descarregar la mercaderia triada. L’operació de buidatge no durava més de deu minuts.

Tot i que es limitaven a forçar els vehicles, no dubtaven a intimidar i utilitzar la violència sobre els camioners en cas que aquests baixessin de la cabina per comprovar què succeïa.

Posteriorment transportaven la mercaderia, entre grans mesures de seguretat, a cases o locals de l’organització, on es quedava fins que es venia. El grup disposava d’un important entramat de persones que els permetia vendre el material sostret d’una forma molt àgil, en algun cas en menys de dotze hores s’havien desfet de partides senceres.

Principalment seleccionaven transports de roba i sabates, electrònica (televisors, ordinadors, targetes de memòries o altres consumibles) i alcohol. En algun cas havien arribat a robar material per a lampisteria o alimentació. Gran part dels transports assaltats tenien destinació fora de l’Estat, fet que dificultava als investigadors la localització i seguiment dels fets.

Els investigadors també van constatar que el grup prenia moltes mesures per evitar l’acció policial. Fins i tot utilitzaven vehicles a nom de testaferros que havien adquirit amb documentació falsificada, i així evitaven que la policia pogués relacionar-los amb els seus integrants.

Capacitat logística important

La banda tenia una capacitat logística molt important, en una nit podien arribar a comprovar la càrrega de 40 camions i en alguna ocasió havien arribat a mobilitzar fins a tres furgonetes de gran capacitat per maximitzar les càrregues dels robatoris.

El 12 de novembre es va muntar un operatiu policial que va permetre detenir 18 membres del grup, i registrar els domicilis que els detinguts tenien a Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Terrassa, Mataró i Sant Fost de Campsentelles.

Als domicilis els agents van intervenir set vehicles, entre els quals n’hi havia un de valorat en més de 100.000 euros, 26.500 euros en efectiu i gran quantitat de material i indicis de l’activitat delictiva del grup.

També es van desmantellar dues plantacions de marihuana, amb un total de 500 plantes amb un valor en el mercat il·legal de més de 200.000 euros. Les tenien dos dels arrestats als seus domicilis de Terrassa i al barri de la Trinitat Nova de Barcelona.

Sis dels arrestats, els principals líders de l'entramat criminal, van ingressar a presó després de passar a disposició judicial. La resta van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

La banda tallava les lones dels camions per comprovar el contingut de la càrrega i després procedin a robar-la.

banda, robatori camions, Ap-7, penedès, mossosMossos d'Esquadra

tracking