Diari Més

Restauren dos dels gegants de l'Arboç

Amb motiu del seu 35è aniversari, el Chabran i la Llúcia han estat millorats per l’artista local Joan Tuset

Joan Tuset restaurant el gegant Chabran de l'Arboç.

Restauren dos dels gegants de l'ArboçAjuntament de l'Arboç

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’artista, pintor i escultor arbocenc, Joan Tuset ha estat l’encarregat de portar a terme el projecte de restauració de dos dels gegants nous de l’Arboç, el Chabran i la Llúcia, amb motiu del 35è aniversari de la seva construcció. Per aquest motiu, Tuset està fent les millores amb pintura a l’oli als dos gegants perquè llueixin durant les properes festes del municipi que se celebraran el quart diumenge d’agost. A part d’aquesta celebració pels 35 anys, el Ball dels gegants també commemora enguany el desè aniversari de la seva estrena i, l’any passat, l’Arboç va encarregar també una restauració per als nans, el vell, la vella, l’antipàtic i el rialler, amb motiu del seu 75è aniversari. D’aquesta manera, amb la intervenció d’aquest any i l’anterior, s’han pogut restaurar els gegants nous.

Gegants amb gairebé 250 anys d’història

Pel que fa als gegants antics, aquests tenen molts més anys que les rèpliques que l’Arboç utilitza normalment. L’activitat gegantera d’aquest municipi es remunta a l’any 1770, ara fa gairebé 250 anys. A les Notes històriques de la parròquia i vila d’Arbós, de Mossèn Gaietà Viaplana i Cornet, fill adoptiu de l’Arboç, s’hi pot trobar la referència a aquest naixement. En un moment del text explica que «el dia 23 de gener de 1770 se celebrà un solemne Ofici, assistint-hi 50 sacerdots entre seculars i regulars. La processó del Santíssim se celebrà a la tarda, precedida dels gegants, flabiol i tamborins».

Més endavant, l’any 1827, es van estrenar els gegants antics Chabran i Llúcia. Ella simbolitza la figura d’una comtessa barcelonina i ell rep el nom d’un general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès, l’any 1808. Aquest general es va caracteritzar per la seva crueltat envers la vila de l’Arboç. Avui en dia, Chabran i la seva parella, estan catalogats com a Peces de Patrimoni per part de la Generalitat de Catalunya i l’any 1995 el Centre de Restauració de Béns Mobles va assumir oficialment la seva restauració.

L’any 1984, ara fa 35 anys, els gegants van ser substituïts per una rèplica exacta construïda pel reconegut escultor Xavier Jansana. La còpia era més lleugera i comptava amb algunes modificacions en la seva estructura interna perquè els gegants fossin més manejables. Aquesta nova parella és la que avui en dia actua dins i fora de la població.

Des de l’any 2003 els gegants vells estan ubicats en unes vitrines al vestíbul de la Casa de Cultura de Can Rossell i el municipi només en fa ús per les ocasions especials com la Festa Major.

tracking