Diari Més

Servei públic

Cunit elimina la bufadora al nucli antic i posa a prova l'escombraire en patinet

L’Ajuntament vol oferir un servei més acurat, acabar amb les molèsties pel soroll i, si funciona, portar aquest tipus de neteja a carrers comercials

L'operari de la neteja mostrant el nou vehicle.

Cunit elimina la bufadora al nucli antic i posa a prova l'escombraire en patinetAjuntament de Cunit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Cunit ha posat en marxa un nou i alhora tradicional sistema de neteja al nucli antic del municipi: un escombraire que es desplaça en patinet elèctric. L’objectiu és oferir un servei molt més acurat de neteja en aquesta zona, acabar amb els sorolls –i, de retruc, les queixes que provoca la màquina bufadora– i, si el sistema ofereix bons resultats, s’ampliarà a altres zones del municipi.

El patinet elèctric ha estat adquirit per l’Ajuntament de Cunit, el qual l’ha cedit a la concessionària que realitza el servei. L’ús d’aquest nou sistema ofereix alguns avantatges a l’operari que escombra els carrers. «Volíem el sistema tradicional, l’escombraire de tota la vida, i el patinet elèctric l’ofereix, però més evolucionat», explica José Manuel Cabada, regidor de Medi Ambient, Platges i Habitatge de Cunit. El vehicle que fa servir l’escombraire porta un dipòsit amb aigua a mitja pressió, pot dur els materials enganxats i incorpora un contenidor on abocar la brossa. «El contenidor du un sensor que permet abaixar-lo o apujar-lo per adaptar-se a les necessitats de la persona que l’utilitzi», apunta l’edil. Disposa d’una bateria que li atorga una autonomia de 35 quilòmetres i circula a una velocitat màxima d’onze quilòmetres per hora. «A més, també pot fer marxa enrere amb el corresponent sistema d’avís per alertar els vianants. De moment, el nou sistema està pensat per fer-lo funcionar a zones reduïdes, com el nucli antic de Cunit. Es fa la prova pilot en aquesta àrea i, si ens agrada i funciona, podríem ampliar el servei a alguns carrers comercials on la neteja amb màquines és complexa per l’existència de terrasses».

L’escombraire amb patinet elèctric ha començat a treballar aquesta setmana i estarà a prova algunes setmanes.

El primer tinent d’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, per la seva banda, subratlla els resultats que ofereix aquest nou servei que, segons sembla, és pioner a la demarcació de Tarragona. «Permet netejar amb més profunditat, és com una mena de servei de neteja ‘de proximitat’, com s’ha fet sempre, i, sobretot, ens permet acabar també amb les queixes que provoca la maquinària de neteja, especialment la màquina bufadora», argumenta Casañas.

Abans de decantar-se pel patinet elèctric, l’Ajuntament de Cunit va explorar diferents opcions «ens va sorprendre la gran varietat de sistemes que hi ha per dur a terme aquest servei, com ara robots, bicicletes elèctriques, entre d’altres».

tracking