Diari Més

Societat

Una família del Vendrell acull a Kira, una nena que es recupera de la radiació de Txernòbil

Joana Reyes és la tarragonina que acull un dels 22 nens de la zona afectada per l’accident nuclear que estiuejaran a Catalunya

La Joana Reyes, a la dreta, amb la Kira, al centre, i la seva filla.

Una família del Vendrell acull a Kira, una nena que es recupera de la radiació de TxernòbilCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Kira té 9 anys, prové d’una zona rural de la província de Gómel (Bielorússia), una de les regions on es van evacuar 327 pobles després de l’accident a la planta nuclear de Txernòbil l’any 1986. Kira té una afectació invisible que ha heretat pel simple fet de néixer i viure en aquesta zona de Bielorússia i per menjar els productes vegetals i animals que s’hi produeixen: la radiació.

La Kira passarà l’estiu amb la Joana Reyes, una vendrellenca de 55 anys, que té una àmplia experiència acollint infants, i la seva filla de 22 anys. Aquesta és la primera vegada que acull una nena de Txernòbil, però espera que l’estada al Vendrell ajudi a la Kira reduir el seu nivell de radiació i que l’experiència la faci tornar un altre estiu.

«Quan arriben els mesuren el nivell de radiació i també quan marxen i sempre hi ha una millora. A banda de l’experiència, l’objectiu és que puguin reduir els nivells durant la seva estada a Catalunya. Així, hem d’intentar que faci exercici, que suï i que begui molt, per tal que pugui eliminar tota la radioactivitat possible a través de la suor i l’orina», explica Joana Reyes, qui destaca que, a banda de l’objectiu terapèutic, és important que els nens s’ho passin bé i que gaudeixin de l’experiència.

La Kira va arribar a Vic amb una vintena més de nens el dissabte. Tots passaran les vacances amb famílies catalanes fins a mitjans d’agost gràcies a la iniciativa de l’ONG Osona amb els Nens, una organització que, des de 1996, treballa amb l’objectiu de millorar la salut d’infants exposats a l’acumulació de radiacions ionitzades resultants de l’accident nuclear de Txernòbil.

«Tots els nens venen d’una zona rural, de Gómel. Quan va succeir l’accident nuclear, la primera radiació es va produir en aquesta zona. Són hereus d’una cosa que no van viure, però la radioactivitat es manté encara que hagin passat 50.000 anys», explica Mercè Fiol, presidenta d’Osona amb els Nens.

«Acumulen la radiació a través de tot allò que mengen, del que planten a l’hort, de la llet de les vaques... Els nens que venen a Catalunya estan sans, però tenen radiació», afegeix.

Joana Reyes ha acollit nens sahrauís i, fins i tot, infants que estan dins del programa d’acolliment familiar temporal, però mai d’aquesta part del món. «L’organització ja ens va avisar que el nen rus té una personalitat diferent, cada cultura la té. Però els nens russos són més seriosos, més hermètics i així és la Kira. Són més madurs o semblen més grans del que realment són», diu Joana Reyes, qui assegura que es comuniquen amb la nena gràcies als traductors i de totes les formes possibles. Intenten també que aprengui el seu idioma i que mantingui el contacte amb la seva família de Bielorússia.

De sorpresa en sorpresa

«Es sorprén de moltes coses. Tots els nens que han vingut a Catalunya són de famílies d’un nivell econòmic baix, de zones rurals. Se sorprenen de tot el que els hi podem oferir aquí, de les coses que allà no tenen, del menjar, del mar, que no el coneixen...», afirma Joana Reyes. «A més, ells viuen en una casa petita, pares i fills comparteixen una mateixa habitació. Per a ells, és tot molt diferents», afegeix.

És la primera vegada que la Kira participa en les vacances organitzades per Osona amb els Nens, però ha vingut amb altres nens que repeteixen experiència. Joana Reyes va ser testimoni de les moltes emocions que va provocar el retrobament dels nens que ja han vingut altres vegades a Catalunya amb les seves famílies d’acollida. «Esperem que li agradi l’experiència i, si ella vol, ens agradaria rebre-la un altre estiu», finalitza Joana Reyes.

L’exposició a la radiació ionitzant pot provocar alteracions en el sistema immunològic i el desenvolupament hormonal, sobretot generant càncers de tiroides, problemes respiratoris i afeccions a la vista. L’estada de quatre o cinc setmanes fora de la zona contaminada retarda i fins i tot minimitza l’efecte de malalties provocades per l’exposició continuada a radiacions.

La Kira ha pogut conèixer el mar i gaudir de la platja.

Una família del Vendrell acull a Kira, una nena que es recupera de la radiació de TxernòbilCedida

tracking