Diari Més

Torra es compromet a accelerar el desplegament dels Serveis Territorials del Penedès

Els alcaldes retreuen al Govern que utilitzi les dificultats pressupostàries com a «excusa»

Els assistents a la primera assemblea municipalista del Penedès amb el president Quim Torra al centre.

Torra es compromet a accelerar el desplegament dels Serveis Territorials del PenedèsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha compromès aquest dijous a accelerar el desplegament dels Serveis Territorials de l’àmbit Penedès, si bé no ha concretat cap termini. «No pot ser que després de dos anys de l’aprovació estigueu pràcticament nus. El compromís de la Generalitat és que això no succeeixi», ha afirmat Torra durant la cloenda de la primera assemblea municipalista del Penedès, que ha agrupat pràcticament tots els alcaldes del 72 municipis de la regió. L’acte ha simbolitzat un gran clam unitari per exigir a la Generalitat que doti el territori de recursos propis. El delegat al Penedès i alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha retret a l’executiu que fins ara hagi utilitzat les dificultats pressupostàries com a «excusa» i ha reclamat celeritat.

L’acte d’aquest dijous, celebrat a la Vil·la Casals del Vendrell, s’ha convertit en un clam unànime del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès i bona part de l’Anoia per exigir a la Generalitat que doni forma a l’àmbit funcional del Penedès aprovat el 2010 i reafirmat amb el reconeixement de la vegueria just ara fa dos anys. La singularitat històrica i cultural, i la necessitat d’auto determinació enmig de les dues grans àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona han estat els principals arguments exposats a la primera assemblea municipalista del Penedès.

«Per la vegueria hi vam lluitar per història, per sentiment, i perquè té potencial», ha remarcat el delegat territorial, Pere Regull, que ha lamentat que, a dia d’avui, l’àmbit tant sols s’hagi traduït en la designació del seu càrrec. Regull ha insistit que «el més important és que la vegueria sigui útil perquè, si no, ja podem plegar», i ha assegurat que «l’interès de la vegueria forma part de l’interès del país».

A través del manifest de l’assemblea municipalista, els alcaldes i la plataforma Pro Vegueria Penedès han subratllat que el territori necessita «superar el perjudici històric» d’estar dividit en tres regions de la Generalitat (Àmbit Metropolità, Comarques Centrals i Camp de Tarragona) i en dues províncies de l’estat (Barcelona i Tarragona). En aquest sentit, l’assemblea ha reivindicat el desplegament dels serveis territorials com a una «urgència».

«Mantenir la Delegació del Govern nua, sense cap servei territorial desplegat suposaria que el reconeixement del Penedès com a vegueria ha estat un acte merament simbòlic sense cap contingut efectiu», han apuntat els alcaldes des del manifest, reclamant autonomia i retraient al Govern que utilitzi les dificultats pressupostàries com a «excusa».

Al mateix temps, els alcaldes han recordat la voluntat de desplegar els serveis al Penedès de forma compartida, sense que cap municipi sigui la capital central. De fet, existeix una entesa entre les quatre ciutats principals per repartir aquests futurs serveis. Segons va avançar Pere Regull a l’ACN al desembre, es preveu que Vilanova aculli Territori i Sostenibilitat, Vilafranca assumeixi d’Ensenyament i Agricultura, Igualada s’encarregui d’Empresa i Coneixement, i que el Vendrell es quedi Cultura, a falta de concretar la resta de Departaments.

Davant aquest escenari, el president Quim Torra ha recollit així el guant de les demanes del Penedès i ha aplaudit la perseverança del territori, tot lloant també l’entesa per establir una capitalitat compatida. «Podria posar moltes excuses però és cert que el desplegament de competències no pot passar només per haver designat un delegat», ha afirmat Torra, que s’ha compromès a destinar recursos per fer que els serveis territorials siguin una realitat.

El president ha assegurat que «amb la vegueria Penedès hi guanya Catalunya», ja que ha assenyalat que el reconeixement territorial és un element que genera «equilibri i sostenibilitat». «La millor manera de respondre als reptes és ser capaços de fer que la descentralització arribi a tots els racons del país», ha apuntat, mentre ha encoratjat els alcaldes a «no tenir por» de reclamar recursos per donar forma al Penedès com a regió.

tracking