Diari Més

Deu mestres se sumen a les vagues de fam consecutives de 24 hores

La iniciativa és exclusiva dels docents i vol denunciar la situació dels presos polítics

Imatge de la façana de

Professors de l'Institut Baix Penedès se sumen a la vaga de fam dels presos polítics@INSBaixPenedes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una desena de professors de l’Institut Baix Penedès del Vendrell han iniciat avui una vaga de fam per donar suport als presos polítics que des de dissabte 1 de desembre no ingereixen cap aliment per tal de denunciar la seva situació i el bloqueig del Tribunal Constitucional als recursos presentats per les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. Aquests dos últims van sumar-se a la vaga dilluns. La iniciativa dels docents del centre vendrellenc no s’ha difós entre els alumnes ja que «no té res a veure amb la canalla» i consisteix en una graella en què els mestres es van apuntant.

«Ho fem perquè necessitem fer alguna cosa, com quan sortim al carrer després que una dona hagi estat assassinada per violència de gènere, jo m’hi apunto un dia i potser no em torna a tocar fins d’aquí a una setmana», assegura Jaume Figueres. Ho seguiran fent mentre els presos polítics mantinguin la vaga de fam i, segons diuen, no afectarà a la seva activitat laboral, ja que en ser de 24 hores l’únic moment en què podran patir-ne els efectes serà a la tarda, quan els alumnes ja són fora del centre. «Volem tocar consciències», afirma Figueres, «amb una acció assequible i que la gent s’hi pugui animar». En un text difós pels docents, afirmen que «la societat catalana no restarà impassible davant la negació de drets jurídics bàsics a les persones que es mantenen detingudes per l’Estat espanyol pendents d’un judici que es mostra des del primer minut com a profundament injust». El manifest acaba animant a tothom qui vulgui a sumar-se a aquest suport «a qui lluita pacíficament però de forma decidida per els llibertats col·lectives i individuals». Entre els participants hi ha l’exregidor de la CUP Jordi Martí Font, que va abandonar el càrrec ara fa dos mesos.

Vagues de fam encadenades

En aquest sentit, la plataforma Prou Ostatges –vinculada a l’ANC– va constituir la comissió de coordinació d’actes de suport als presos polítics en vaga de fam. Entre les iniciatives que vol emprendre hi ha una cadena de dejunis públics i col·lectius. Al web prouostatges.cat, la plataforma publicarà el calendari de totes les accions amb un formulari d’inscripció. De moment hi ha programada una cadena de dejunis a Montserrat entre el 9 i el 26 de desembre.

Pel que fa als partits, JxCat ja ha secundat la iniciativa. ERC, la CUP i els comuns encara no s’han pronunciat. Una de les propostes que hi ha damunt la taula és que els diputats que ho vulguin facin un dejuni de 24 hores el 6 de desembre, en protesta contra la constitució espanyola. L’espai que centralitzarà els dejunis és el dipòsit del Rei Martí (districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi).

La diputada de JxCat Anna Geli s’encarrega de coordinar els dejunis del grup parlamentari. També s’ha estudiat la possibilitat que el dejuni del 6 de desembre es faci al Parlament de Catalunya, tot i que s’estan estudiant altres alternatives.

Dejunis a Tarragona

Segons fonts de l’ANC, encara no hi ha cap acte públic convocat al Camp de Tarragona. A l’espera que això es produeixi, a Tarragona ja hi ha un precedent en aquest sentit. El col·lectiu Prou Ostatges va organitzar als mesos de maig, juny i novembre dejunis en diferents parròquies de la ciutat amenitzats amb diverses activitats lúdiques i polítiques. En aquell cas, reclamaven la llibertat d’expressió i dels presos.

tracking