Diari Més

Agnès Ferré (PDeCAT) conserva l'alcaldia de la Bisbal del Penedès en no prosperar la moció de censura

L’oposició, que finalment ha declinat votar, diu que portarà el cas als tribunals

L'alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré -al centre, sostenint la vara-, acompanyada dels regidors del PDeCAT al consistori després del ple extraordinari de la moció de censura.

Agnès Ferré (PDeCAT) conserva l'alcaldia de la Bisbal del Penedès en no prosperar la moció de censuraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agnès Ferré (PDeCAT) continuarà sent l’alcaldessa de la Bisbal del Penedès després que no hagi prosperat la moció de censura presentada pels sis regidors de l’oposició. El text l’havien impulsat la regidora socialista i candidata a l’alcaldia, Maguy Antolín, i els cinc regidors d’ERC. Divendres, el PSC va comunicar al consistori que havia suspès de militància i expulsat del partit a la seva representant al consistori de la Bisbal, amb la qual cosa va passar a ser regidora no adscrita. Aquest dimecres, el secretari ha insistit que, en aquest cas, la llei exigeix un vot més dels que signen la moció per tal de fer-la efectiva -amb la qual cosa n’haurien calgut set i no sis dels que suma l’oposició-. En un ple molt tens i farcit de retrets, la regidora Antolín i ERC han insistit que hi ha sentències que els donen la raó i que a la regidora no li han comunicat la seva expulsió del PSC. Finalment, l’oposició ha declinat votar i ha insistit que portarà el cas als tribunals, amb la qual cosa els cinc vots del PDeCAT han estat suficients per tombar la moció de censura.

El ple de la moció censura ha despertat una gran expectació entre els veïns, que han omplert la sala de plens. L’alcaldessa ha obert la sessió extraordinària puntualment a les dotze del migdia. Tot seguit, el secretari municipal ha subratllat que, segons l’article 197 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), la majoria absoluta s’hauria d’incrementar en un vot -de sis a set- per la nova condició de regidora no adscrita de Maguy Antolín, després que divendres el PSC notifiqués la seva suspensió i expulsió del partit.

Després de constituir-se la mesa d’edat entre els regidors del consistori, han començat els retrets. L’aspirant a l’alcaldia, Maguy Antolín, ha assegurat que no ha rebut cap notificació oficial de la seva expulsió del PSC i ha acusat aquest partit d’haver vulnerat el propi reglament intern i el seu codi ètic. «El meu dret a vot queda intacte perquè sóc militant de ple dret del PSC», ha defensat la regidora, qui s’ha endut l’escridassada del públic durant el seu discurs.

A més, Antolín s’ha mostrat molt crítica amb la interpretació que ha fet el secretari de la LOREG, atès que l’article que afecta els regidors no adscrits -impulsat pel govern Zapatero contra el transfuguisme- va ser anul·lat a finals de l’any passat pel Tribunal Constitucional adduint que vulnerava el dret a la participació política.

Durant el ple, però, tant el secretari com el grup municipal del PDeCAT han subratllat que l’Alt Tribunal va «diferir» aquesta nul·litat fins a la convocatòria de noves eleccions municipals -el maig del 2019-, amb la qual cosa la norma continua vigent i l’oposició necessitaria set vots per tombar a l’alcaldessa.

Davant d’aquest escenari, la tensió ha anat en augment. Antolín ha carregat contra l’alcaldessa i el PDeCAT, amb qui compartia govern fins a la presentació de la moció de censura. La regidora no adscrita els ha acusat d’haver-la arraconat i d’haver obstaculitzat els seus projectes. «Va ser el PDeCAT qui va trencar el pacte unilateralment fa mesos», ha argumentat, per la qual cosa, ha dit, s’ha vist obligada a «alçar-se» i a impulsar la moció amb ERC. La regidora també ha carregat contra el PSC de la Bisbal -que s’havia desmarcat de la moció-, a qui ha acusat d’actuar amb «males arts» i d’haver fet «filigranes» per fer-la «fora».

En el seu torn de rèplica, l’alcaldessa, Agnès Ferré (PDeCAT), ha criticat ERC per pretendre donar l’alcaldia a la representant de la tercera força més votada el 2015, amb 189 vots, i s’ha qüestionat si han actuat empesos «a canvi de diners o de poder». Ferré ha recordat que la gestió dels antics governs d’ERC -amb l’exalcalde investigat per prevaricació i amb alguns dels seus regidors actuals denunciats als tribunals, ha recordat- va «arruïnar» el poble.

L’alcaldessa, que majoritàriament ha estat aplaudida pels veïns, ha insistit que divendres passat el PSC va posar en coneixement del consistori la suspensió definitiva de militància i l’expulsió del partit de la regidora Antolín, per la qual cosa aquell mateix dia va signar el decret perquè constés com a regidora no descrita. Ferré ha defensat la seva tasca de govern i ha acusat ERC i Antolín de no tenir projecte pels nou mesos de mandat que resten.

Visiblement molestos, els representants d’ERC i la regidora no adscrita han exigit a crits al secretari municipal que truqués al Departament de Governació, però aquest ha mantingut els arguments legals esgrimits i ha procedit a iniciar la votació nominal. Aleshores, els cinc regidors republicans i la regidora Antolín s’han negat a votar i han exclamat que anirien «als tribunals». Per la seva banda, els cinc regidors del PDeCAT han votat en contra de la moció, per la qual cosa la proposta ha quedat rebutjada pels volts de la una del migdia.

Enmig de les celebracions del públic, els regidors de l’oposició han abandonat el ple visiblement disgustats. Al seu torn, Ferré ha exhibit la vara d’alcaldessa i ha rebut les felicitacions dels companys de govern, veïns i representants del PDeCAT, com el seu portaveu al Congrés, Carles Campuzano; l’alcalde d’Albinyana, Quim Nin; l’alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras, i la primera tinent d’alcalde del Vendrell, Eva Serramià, entre d’altres.

En minoria fins al maig

L'equip de govern de l'Ajuntament de la Bisbal del Penedès, amb els cinc regidors del PDeCAT, es mantindrà en minoria fins als comicis de l’any vinent. A l’oposició hi trobarà els cinc regidors d’ERC-AM i la regidora Maguy Antolín, ara no adscrita i antiga sòcia de govern.

En les municipals, ERC havia obtingut 788 vots i cinc regidors, tants com CiU, que va obtenir 726 suports. El PSC va obtenir 189 vots i un regidor, i el PP, amb 70 vots, no va obtenir representació. El pacte estipulava que Agnès Ferré seria l'alcaldessa i que la socialista Antolín assumiria el càrrec de regidora d'Educació i Benestar Social i comptaria amb un càrrec de confiança. Arran de la presentació de la moció, però, l’alcaldessa va modificar el cartipàs atès el nou govern en minoria.

tracking