Diari Més

Endesa avança en el desmantellament de la tèrmica de Cubelles amb l'enderroc de la xemeneia previst passat l'estiu

La companyia descarta ara l'ús d'helicòpter per desmuntar la gran torre de formigó, que preveu retirar mecànicament

Pla general zenital del recinte de la central tèrmica de Foix de Cubelles en ple procés de desmantellament.

Endesa avança en el desmantellament de la tèrmica de Cubelles amb l'enderroc de la xemeneia previst passat l'estiuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa continua avançant en el desmantellament de la central tèrmica de Foix, a Cubelles (Garraf), que va iniciar fa més de deu mesos. Durant les darreres setmanes, els treballs s'han centrat en el desmuntatge de l'estructura interior de la xemeneia, els quals s'allargaran durant més de tres mesos. Així, el desmuntatge de la part exterior està previst que pugui començar a partir de l'abril, mentre fonts d'Endesa han apuntat a l'ACN que queda descartat l'ús d'un helicòpter per a la zona més elevada, malgrat la direcció de la central tèrmica ho havia anunciat mesos enrere. Els últims càlculs d'Endesa són que passat l'estiu haurà desaparegut la torre de més de 170 metres que ha identificat el litoral de Cubelles durant gairebé 40 anys.

Els treballs de desmantellament de la tèrmica van començar tècnicament a finals de març de l'any passat, si bé no va ser fins ben entrat l'abril que es va iniciar l'enderroc de les estructures. Des d'aleshores, s'està enderrocant la nau de turbines i s'afrontarà també el desmantellament del centre de control i la caldera, alhora que els propers mesos està previst enderrocar les oficines, el menjador, les naus, els tallers, magatzems i els dipòsits de fuel de la zona de Mas Xinxola.

Una de les últimes tasques que ha començat l'equip tècnic és el desmuntatge de la icònica xemeneia, amb l'enderroc de l'estructura interior de maons des d'aquest mes de gener. Serà a partir de l'abril quan s'abordarà el desmuntatge la torre exterior de formigó, previst de forma mecànica, amb un enderroc lent per motius econòmics i de seguretat.

De cara a una segona fase d'obres, Endesa preveu la demolició de les estructures enterrades i la casa de bombes, mentre afrontarà la restitució del sol per eliminar qualsevol rastre de contaminació de l'activitat que la central va tenir durant 34 anys. En total, el desmantellament de la tèrmica preveia un calendari de dos anys d'obres i un pressupost superior als 4,7 MEUR.

tracking