Diari Més

Cultura

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell rep un Premi Nacional de Cultura

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) valora la «rellevant projecció europea» de la Fundació

Fotografia de família dels Premis Nacionals de Cultura 2017.

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell rep un Premi Nacional de CulturaCoNCA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) distingeix la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell amb un Premi Nacional de Cultura 2017. Així s'ha anunciat aquest dimecres, quan la CoNCA ha fet públics els guardons més rellevants en l'àmbit de la cultura que atorga la Generalitat.

La CoNCA reconeix, amb aquest guardó, la «rellevant projecció europea, des de la casa del Portal del Pardo, al Vendrell, que adquirí l'escultor Fenosa el 1957». També es menciona que «les exposicions monogràfiques que s’hi exhibeixen expliquen les relacions que Fenosa va mantenir amb creadors rellevants de l’avantguarda històrica, com Coco Chanel, Nicolas de Stäel, Paul Éluard, Jean Cocteau o Picasso». La Fundació Apel·les Fenosa va ser creada l’any 1999 per defensar i promoure l’obra de l’escultor Apel·les Fenosa (Barcelona, 1899 – París, 1988). Fenosa es va instal·lar al Vendrell, a la casa del Portal del Pardo, que l’artista i la seva esposa Nicole van adquirir l’any 1957, i on residirien als estius a partir d’aleshores.

L’any 2002 la casa va obrir com a museu, on es recull el seu llegat escultòric i es presenten mostres temporals dedicades als seus amics i contemporanis, artistes i creadors com ell, de l’Escola de París, i catalans de la generació evolucionista i de l’exili. Ha acollit exposicions com «Amic Picasso» i sobre artistes com Paul Éluard, Giacometti, Tristan Tzara, Antoni Clavé, Xavier Valls, Manuel Humbert i Jaume Mercadé, o les dedicades a Coco Chanel o als logicofobistes. L’obra de l’artista s’ha exposat a museus internacionals de França, Alemanya, Anglaterra, Portugal, Itàlia o Canadà.

Els altres distingits en aquesta edició dels premis sónl'impulsor d'Edicions de 1984 Josep Cots, la fotògrafa d’origen suec instal·lada a Barcelon Maria Espeus, l'escriptor Joan Francesc Mira, el compositor Hèctor Parra, el cantautor Raimon, el director de FICOMIC Carles Santamaria, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, el cineasta Albert Serra i l'actriu Emma Vilarasau.Els premis reconeixen figures i entitatsque han contribuït i contribueixen a donar més rellevància a la cultura catalana, ja sigui per la labor intel·lectual, artística o d’identitat compartida que desenvolupen. Es lliuraran a Rubí el 14 de juny.

tracking