Diari Més

Banyeres del Penedès

Mor Josep Capellades i Sala, un dels últims aviadors de la República

Va resumir la seva experiència a l’autobiografia ‘Memòries d’un mecànic de l’aviació republicana’

Josep Capellades i Sala, al centre de la imatge, homenatjat durant el 40è aniversari de l'Associació d'Aviadors de la República.

Mor Josep Capellades i Sala, un dels últims aviadors de la RepúblicaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Capellades i Sala, un dels últims aviadors de la República, va morir aquest dilluns a l’edat de 100 anys al nucli de Priorat de Banyeres del Penedès, segons ha informat l’Ajuntament d’aquest municipi. Capellades es va formar com a mecànic d’avions a l’escola de Manises (València) i va formar part de La Gloriosa. A la seva autobiografia ‘Memòries d’un mecànic de l’aviació republicana’, va recollir com era la vida als aeròdroms on va ser destinat, el darrer dels quals va ser el dels Monjos, a l'Alt Penedès. Al final de la guerra, Josep Capellades va viure a França, en clandestinitat, fins que la proximitat dels invasors alemanys el va fer tornar a Cervelló, on havia nascut. Allà va ser empresonat per ser contrari al règim franquista i va ser traslladat a un batalló disciplinari, d’on finalment en va poder sortir per emigrar posteriorment a Argentina. Capellades va ser un dels primers socis de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR).

Els actes del 40è aniversari de l’Associació d’Aviadors de la República, que es van realitzar a Sant Boi de Llobregat a mitjans de novembre, va ser l’últim cop que es va poder veure públicament Josep Capellades. A aquest també van assistir la Consellera Neus Munté, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat Lluïsa Moret, l’alcalde de Banyeres del Penedès Amadeu Benach, el president d'ADAR-Agrupació Catalana Nord Balear Aquilino Mata, i la vicepresidenta d’ADAR de Madrid, entre d’altres autoritats.

tracking