Diari Més

Música i un nou guardó per celebrar el 140è aniversari de Pau Casals

L'Orquestra Càmera Musicae interpreta el tradicional concert de desembre aquest dimecres

Músics japonesos retran homenatge a Pau Casals al Vendrell el 23 d'abril

Músics japonesos retran homenatge a Pau Casals al Vendrell el 23 d'abrilCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Musical Pau Casals, com cada any, organitza els actes de celebració del naixement del Mestre. Enguany és el 140è aniversari i se celebrarà amb el tradicional concert de desembre, que s’oferirà demà dijous. En aquesta ocasió anirà a càrrec de l’Orquestra Càmera Musicae, secció de violoncels, dirigida per Lluís Claret, que també actuarà com a solista.

El concert porta com a títol Homenatge a Pau Casals, i inclourà obres de Juli Sandaran, Salvador Brotons, Hector Villa-Lobos, Pau Casals, a més de l’estrena d’una peça escrita especialment per a aquest concert-homenatge per Ivan Capillas, titulada Pau. En algunes peces hi haurà també la intervenció de l’orquestra Grupcello.cat, de la qual n’és la directora Anna Mora, que se sumaran a l’orquestra Camera Musicae. Enguany el concert tindrà lloc a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, a les nou del vespre. Les entrades es podran obtenir anticipadament a la Casa Nadiua i, el mateix dijous, a partir de dos quarts de nou del vespre, a l’entrada de l’Auditori, al preu de 5 euros per als socis i 15 per als no socis. Les entrades no o aniran numerades.

D’altra banda, com cada any, el Museu Pau Casals de Sant Salvador farà jornada de portes obertes aquest dimecres i dijous. Enguany, el dia 28 a les set del vespre hi haurà també un concert gratuït del Cor Zongora. Cal fer però reserva prèvia a l’adreça: museu@paucasals.org. Demà, a les dotze del migdia, i coincidint amb les vacances escolars, tindrà lloc una activitat familiar que porta per títol: Pau Casals, el col·leccionista de pipes. Cal fer també reserva prèvia. La Casa Nadiua del Vendrell farà també jornada de portes obertes demà.

Pau Casals al Canal 33

També coincidint amb l’aniversari del músic, aquest dimecres a les 22.50, el canal de televisió 33 emetrà el documental Un poema a l’exili. El pessebre de Pau Casals i Joan Alavedra, produït per El Cant dels Ocells, Inc. (Puerto Rico - EUA) i Soul Produccions, SL (Catalunya). Un poema a l’exili és la història d’una obra a quatre mans. D’una amistat entre dos homes que la va fer possible. Amb motiu del 50 aniversari d’El Pessebre (1960 - 2010), la composició més important del músic Pau Casals, es proposen explicar la història inèdita de la peça musical, que té l’origen en un poema escrit pel poeta Joan Alavedra.

Guardó Pau Casals a personalitats de la cultura catalana

El Govern va aprovar aquest dimarts la creació del guardó Pau Casals amb l’objectiu de fomentar la projecció exterior de la cultura catalana i situar el model cultural del país com a referent i marca internacional. La distinció suposa atorgar a personalitats rellevants de l’àmbit cultural català el títol honorífic de Legat o Legada d’Honor de la cultura catalana perquè contribueixin a la seva promoció arreu del món durant dos anys. Aquestes tasques es desenvoluparan tant en el marc de les seves respectives activitats professionals com en tots aquells esdeveniments o actes culturals als quals puguin assistir a petició de la Generalitat. La distinció es concedirà a títol vitalici i honorific, sense cap tipus de retribució.

Els guardonats hauran de ser personalitats de prestigi internacional reconegut per la seva «excel·lència» en qualsevol disciplina cultural, han d’haver contribuït a la projecció exterior de la cultura catalana, tenir un ressò o influència que els permeti amplificar el missatge de Catalunya «com a país de prestigi, d’excel·lència i de qualitat» i tenir una «excel·lent reputació, integritat i honorabilitat pública i privada». Un altre requisit és no donar suport a organitzacions o causes que siguin «incompatibles» amb les finalitats de la distinció. En qüestió de «mesos», el Govern donarà a conèixer el nom de la primera persona distingida com a Legat d’Honor de la cultura catalana. Malgrat la insistència dels periodistes, el conseller de Cultura, Santi Vila, va evitar dir noms de possibles premiats. Tot i així, ha deixat algunes pistes sobre la taula. «Si estiguéssim als anys 60 o 70, Salvador Dalí, Joan Miró o Antoni Tàpies n'haurien pogut ser alguns», deia.

tracking