Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Intentant explicar part de Tarragona a un nouvingut, he repassat el calendari per a recordar-me a mi mateix que som una comunitat prou festiva.

Al llarg de l'any, cada cinc o sis setmanes celebrem una festa o una altra.

Just després de Cap d'Any, el 6 de gener celebrem la vinguda dels Reis Mags, i és quan els nens reben els seus regals. Hi ha una cavalcada amb milers de persones als carrers. Unes setmanes més tard tenim els carnavals que duren del Dijous Gras al dimarts vinent de «l'enterrament de la sardina» amb diverses cercaviles i festes.

El següent és la Setmana Santa. Inicialment, és una festa religiosa amb processons que reprodueixen la Passió de Crist, portades a espatlles dels devots i acompanyades per membres de les congregacions portant torxes. El cap de setmana de Pasqua s'allarga fins al dilluns següent, quan la gent celebra menjar carn a la brasa a l'aire lliure, i se suposa que els padrins obsequien els seus fillols un pastís especial amb ous de xocolata i figuretes de xocolata. El 23 d'abril és Sant Jordi, patró de Catalunya. És la festa dels llibres i les roses. La gent es regala un llibre i una rosa. S'instal·len parades de llibres a les principals vies, i autors populars de best-sellers presenten les seves obres més noves.

A mitjan maig tenim el festival Tàrraco Viva, una successió de dues setmanes d'espectacles, conferències i altres exposicions que recreen l'època romana, recreació de lluites de gladiadors, exercicis militars de soldats i centurions romans disfressats, i parades que serveixen menges romanes clàssiques.

El 24 de juny és la nit de Sant Joan. De fet, és una celebració molt antiga del solstici d'estiu popular al voltant del Mediterrani des de temps anteriors al cristianisme. Hi ha fogueres i focs artificials i festes bullicioses a les platges a la nit.

Durant els mesos de juliol i agost hi ha revetlles, festes nocturnes de música i ball molt populars a diferents indrets de la ciutat i barris dels voltants.

El 19 d'agost és l'anomenada, Festa Major petita, dedicada a Sant Magí, però crec que més aviat commemora l'aniversari de la mort de Cèsar August, una peça més del sincretisme religiós, i que s'està produint des de fa dos anys. Hi ha castells com durant tota la temporada d'estiu amb un «campionat mundial» biennal que se celebra cada dos d'octubre a Tarragona.

L'11 de setembre és la Festa Nacional de Catalunya, una festa política. Hi ha cerimònies dedicades als antics dirigents de la Catalunya independent, la col·locació de corones de flors als monuments i, en els darrers deu anys aproximadament, l'ocasió de grans concentracions amb més de dos milions de persones al carrer, normalment a Barcelona, per reivindicar la independència del nostre país del Regne d'Espanya. La setmana que finalitza el 23 de setembre és la Festa Major de Santa Tecla, la gran festa de la ciutat. Hi ha cercaviles, processons, exhibicions d'art, castells, concerts de música rock o pop, i altres esdeveniments populars, algunes de les antigues tradicions que només entenen els veïns com Dames i Vells. Un altre exemple de sincretisme cultural, ja que el 23 de setembre és l'aniversari del naixement de Cèsar August.

Tots Sants també és una celebració antiga, l'1 de novembre, dedicada als difunts (el dia dels morts en realitat és el 2 de novembre). Avui dia una mica adulterada per la influència del Halloween nord-americà, acostuma a ser més una reunió familiar que se celebra menjant panellets i fruits secs, principalment avellanes i castanyes rostides, la Castanyada.

I després arriba Nadal.

Si sumem calçotades a l'hivern i paelles familiars a la primavera i l'estiu, la participació en esdeveniments col·lectius i festius, ocupen una bona part de l'agenda anual. Qui diu que Tarragona és una ciutat avorrida?

tracking