Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Mirant les xifres de l'evolució de la pandèmia SARS-Covid-19, sembla que just ara ham arribar al punt més alt del pic d'incidència. Apartird'araéspossibleque faci baixada tot plegat.

La vida és una aventurade la qualno sortirem vius. Per això cal prendre-se-la esportivament.Béque les pujades dels pics d'incidència no han estat per un esforç propisinóper lamalauradaactivitat del virus i les seves mutacions. I és que el virus muta. La rima és fàcil, el fill de sa mara...

Com esport pot servir el surf, quan els embats de la pandèmia venen en onades. Els afortunats que hem pogut «surfejar-les» sabem que, com a la mar, sempre pots esperar a la següent onada, sempre diferent.

Les onades s'han format amb un garbuix de dades que les autoritats i els experts s'esforcenaexplicar amb desigual fortuna. Massa informació i no tota certa. Fou el compte deBeaconsfield,BenjaminDisraeli, un polític anglès de l'era victoriana qui digué que hi ha tresclassesde mentides: les mentides, les mentides brutes i les estadístiques. I el mai enyoratIósifVissariónovichDzhugashvili, més conegutcomStalin, qui digué que una mort és una tragèdia, però un milió és una estadística. Ara en portem tres milions de morts per la covid i aquesta estadística no és mentida. La resposta a l'epidèmiaes pot cercar en els esforços col·lectius, com als esports d'equip.Tanmateixaquests esportssónsempre competitius, contra un altre equip de suposadament iguals ennúmero, composició i entrenament. No ho resoldrem a puntades de peu. Els castells no són ben bé un esport,peròsovint els utilitzem com a metàfora de les activitats col·lectives de per aquí. La pinya cohesiona la base,peròen temps de malaltiesencomanadisses, la proximitat, quasi intimitat de la pinya, no és recomanable. No sé quan l'enxaneta arribarà al cap d'amunt i farà l'aleta o si, al final, farem llenya i acabarem tots al'UCI.

Diuen que l'esport més intel·ligentsónels escacs. Tàctica, estratègia, valorar els errors del contrari, aprofitar les oportunitats. M'agradasobretot,perquès'acaba matant el rei,perònosési servirà per a explicar la pandèmia.

Al final, els esports més complets són els que només competeixésamb tu mateix. Elmateixesforç, recompensat per la incorporació de forces i experiències al teu propiésser. Millores el teu cos i el teu esperit i, d'alguna forma, el prepares per experiències més o menys agressives del futur. Allò de la menssana incorporesano, sempre que no oblidis la solidaritat vers als altres. Realment el repte de la pandèmia el superarem amb la força individual de tots plegats.

tracking