Diari Més

Creat:

Actualitzat:

En primer lloc, vull recordar una petita història. L'any 2008, en la col·locació de la primera pedra en un bloc que l'empresa municipal Servei Municipal de l'Habitatge i Actuacions Urbanes, SA (SMHAUSA) era la promotora em consta, que un membre del seu consell d'administració li va proposar a l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros, la creació d'un òrgan municipal que fes valdre el patrimoni arquitectònic modernista de la ciutat. El quinze de juliol de 2009 va quedar constituït el Consell de Modernisme. Ja han passat dotze anys i crec sincerament que els tarragonins actualment ja tenen bastant consciència d'aquesta realitat patrimonial. Però, encara s'ha de picar molta pedra. La Tarragona romana i ser Patrimoni de la Humanitat indiscutiblement té molt de pes.

Els Pallaresos va iniciar la setmana passada un cicle de conferències, amb el títol genèric I Jornades de divulgació històrica modernista del Camp de Tarragona. El primer ponent ha estat l'arquitecte Roger Miralles, actual director de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus de la URV, que es va alliçonar sobre Jujol al seu territori, explicant gairebé la creativitat al màxim de cadascuna de les poblacions del Camp de Tarragona, de ponent a llevant: la Canonja, Vallmoll, Vistabella, els Pallaresos, Renau, Bràfim, Montferri, per l'interior; Tarragona, Creixell, Roda de Berà i el Vendrell

Els pròxim dimecres d'aquest mes d'octubre (sempre a les 19.30 hores) tindrem a Lluís Campo Vidal, enginyer i consultor amb projectes televisius, amb el seu documental Jujol-Gaudí, dos genis de l'arquitectura, força didàctic i que vol posar de manifest que tot el color de les obres gaudinianes, Casa Batlló i del Parc Güell, té la signatura de Jujol, entre altres qüestions. El dia tretze d'octubre serà Silvia Sagalà, periodista i directora de la Casa Navàs, que ens mostrarà aquesta joia brutal modernista no només del Camp de Tarragona, sinó també europea i mundial.

Ramon Arnabat, investigador del Grup de Recerca ISOCAC de la URV, ens contextualitzarà l'època modernista amb la seva ponència Catalunya a finals del s. XIX i principis del s. XX i els fets més significatius de l'any 1918. Tancarà aquest cicle de conferències Daniel Pifarré, doctor en Història de l'Art i membre del grup de recerca GRACMON de la Universitat de Barcelona/UB, que ens parlarà de Les arts decoratives del Modernisme: l'eclosió de les artesanies artístiques. Ens donarà a conèixer un món encara desconegut, com són molts artistes artesans, que de cada detall,, de cada objecte en fan una obra d'art.

El colofó de tot plegat, la cirereta del pastís modernista pallaresenc serà el primer cap de setmana de novembre amb un Mercat Modernista amb estands especialitzats que difondran la seva estima envers aquest moviment que va significar fer a Catalunya amb trenta anys el que altres països van fer-ho amb gairebé dos-cents anys. Hi haurà tallers, visites guiades, entre altres esdeveniments festius culturals. També està previst una trobada d'ajuntaments jujolians, hi ha vint-i-quatre a Catalunya, i potser això signifiqui un manifest jujolià. En resum, he de felicitar la iniciativa de l'alcalde Xavier MarcoS i a Elíes Torres, l'organitzador de tot plegat, Això, segur que no serà una flor d'estiu. Hem de recordar que a els Pallaresos existeix des de fa uns quants anys l'Arxiu Jujol, comandat per l'historiador Josep Maria Jujol Jr, amb la col·laboració de la seva germana Teresa i altres historiadors amants del jujolisme. L'objectiu és fer cada any aquestes jornades que ens donin a conèixer aquest patrimoni arquitectònic tant del nostre país. Una data, a Espanya hi ha inventariades gairebé deu mil obres modernistes, gairebé el seixanta per cent estan a Catalunya. Aquesta evidència tota la societat civil tenim l'obligació de conservar, de conèixer-la i gaudir-la, jujoliem tots plegats. Així sigui.

tracking