Diari Més

Creat:

Actualitzat:

La vaccinació contra la SARS-Covid-19 és obligatòria. És una afirmació taxativa, concreta i específica. Fàcil d'entendre fins i tot pels que no entenguin el que es diu clar i català. La major part dels idiomes dels països del nostre entorn fan servir mots de l'arrel «vaccí» per denominar els processos d'immunització activa contra malalties infeccioses. Només en espanyol es fa servir l'arrel «vacuna», un xic més ramadera.

Els vaccins fa més de 220 anys que es coneixen. Napoleó va immunitzar els soldats dels seus exèrcits contra la verola, la pigota. Era una malaltia causada per un virus que matava o mutilava milions de persones al món, fins que havent-se vaccinat gairebé tothom al món arreu, es va declarar extingida per l'OMS l'any 1978. Des que Jenner va descobrir el vaccí fins a l'erradicació de la verola van passar 180 anys.

Les vaccinacions han estat obligatòries en temps passats i sota pressupostos diversos. No fa massa, tenir un carnet d'immunitzacions era imprescindible per a entrar a escola. Els viatges internacionals, encara avui dia, la vaccinació és mandatòria per a visitar certs països, especialment els que pateixen endèmies concretes com la de la febre groga. L'ingrés en certes corporacions o institucions, com per exemple les forces armades, està condicionat a diferents immunitzacions.

La SARS-Covid-19 és una infecció per un virus de la família dels coronavirus que ha adquirit caràcter de pandèmia, causant més de 250 milions d'afectats i per sobre dels 4 milions i mig de morts. A casa nostra els morts són més de 24.000. La pandèmia de grip de l'any 1018 va causar 60 milions de morts en tres anys. L'actual pandèmia sembla que comença a cedir especialment en els llocs on s'ha pogut vaccinar amplis segments de la població, gràcies a l'enorme avenç que ha representat disposar d'un vaccí eficaç en pocs mesos d'ençà que l'epidèmia va esclatar.

La vaccinació és obligatòria com conduir per la dreta, menys a la Gran Bretanya. Pots ficar-te en direcció contrària a l'autopista, però poses en risc la teva vida i la dels altres. Tots els arguments en contra topen amb la realitat. Hi ha gent que no té cotxe, però si has de travessar un carrer, millor que miris cap a la teva dreta si no vols prendre mal.

Instal·lar un antivirus en el teu ordinador no és obligatori, però fer-ho i no vacunar als teus fills és una estupidesa criminal.

El Certificat Digital de Vaccinació Covid ja està disponible. I aviat es demanarà per a accedir a llocs, feines o activitats. És igual d'obligatori que el carnet de conduir. Si no el tens no pots, no has de conduir un cotxe. Si no t'ho demanen, pots fer, il·legalment, el que vulguis. Però si no el tens i t'ho demanen no podràs.

La vaccinació contra la SARS-Covid-19 és una obligació social. Fes-ho, vaccina't.

tracking