Diari Més

Tribuna

Senyor Recasens, la cultura sí que és una prioritat

Portaveu del PSC a l'Ajuntament de Reus

Creat:

Actualitzat:

23 d'octubre de 2020. El PSC presentava un prec al Ple municipal perquè l'Ajuntament de Reus enllesteixi amb urgència la redacció d'un reglament per a la regulació de les actuacions artístiques als carrers de la ciutat. El regidor de cultura, el senyor Daniel Recasens (ERC), afirmava que aquesta regulació no era una urgència i que disposaven d'un esborrany.

17 de setembre de 2021. Arran de les converses contínues que mantenim amb el sector cultural de la ciutat, el grup municipal del PSC torna a presentar el mateix prec, demanant conèixer les gestions i reunions realitzades així com l'estat en el qual es troba el reglament. De nou, un cop més el regidor responsable ens respon dient que aquest encara segueix sent un esborrany, ja que no és una prioritat.

Sí, he d'admetre que malauradament a mi també em va sorprendre sentir per part del regidor de cultura dir que la regulació de les actuacions artístiques, ja siguin musicals, de dansa, de teatre, etc. no són una prioritat per a ell. Com pot dir el màxim responsable de la ciutat pel que fa a la cultura que aquesta no és una prioritat? No és prioritat afavorir i donar suport al teixit cultural de la nostra ciutat que tan malament ho ha passat, i ho continua passant a causa de la pandèmia? No és una prioritat treballar per la presència de la cultura i les seves actuacions al carrer amb el veïnat i els visitants? No és una prioritat facilitar a la ciutadania l'accés lliure, descentralitzat i gratuït a la cultura?

Fins quan la ciutadania reusenca hem de pagar la falta d'acció del regidor de cultura per atendre les demandes del sector cultural de la nostra ciutat? Podria entrar a valorar el despropòsit encapçalat pel regidor de cultural i l'alcalde pel que fa a l'accés als actes de les festes majors de Sant Pere i Misericòrdia, vist que el senyor Recasens i el senyor Pellicer segueixen sense escoltar a la ciutadania i a les entitats. També podria parlar dels preus de les entrades per als espectacles del Trapezi, on no n'hi va haver cap de gratuït. Així és com promovem que la cultura sigui accessible per a tothom, especialment per a les persones vulnerables?

La cultura és la millor eina d'integració, cohesió social i igualtat d'oportunitats. Un servei públic, un dret de la persona, una eina de convivència i un element fonamental de l'Estat del benestar. La seva diversitat i pluralitat suposa un important focus de generació de riquesa i la manca d'ambició i d'interès per les polítiques culturals l'aboca a un greu estat de letargia i descapitalització que amenaça i ofega el sector, senyor regidor.

Cal compromís per garantir aquest espai de llibertat, inventiva i creativitat humana que representa la cultura, un espai de construcció de la vida en comunitat i dels valors que la sostenen, alhora que preservem, consolidem i impulsem el sector cultural com a una oportunitat essencial de desenvolupament, recuperació, creació de valor afegit i d'ocupació, així com de modernització del teixit productiu i de l'economia de la ciutat.

Cal que a Reus es torni a situar la cultura al centre de l'agenda política, comptant sempre amb la complicitat dels i les representants dels sectors culturals, modulant, adaptant i adequant les diferents propostes i polítiques a les noves realitats, i fent valdre el talent cultural i totes les possibilitats que dona la cultura com a eina per millorar la convivència social.

Senyor Recasens, durant aquests dos anys de govern ens ha demostrat la seva falta d'aposta per la cultura i ens ha mostrat com Reus perdia la capitalitat cultural, però cregui'm, encara és a temps de demostrar que per vostè, la cultura sí que és una prioritat. Per nosaltres, la cultura sempre ha estat motor de coneixement i de transformació i des del PSC seguirem treballant per posar-la al centre del debat polític. La cultura és passat, present i futur. La cultura al carrer sí que és una prioritat, senyor Recasens.

tracking