Diari Més

Tribuna

Homenatge a Antoni Torrell, artista incansable i minuciós

Periodista

Creat:

Actualitzat:

Aquella nit de tardor feia fred. No era gaire tard, però els carrers de la Part Alta de Tarragona estaven buits i foscos. Jo feia poc que havia arribat de Barcelona, el juliol del 1986, i m'havia instal·lat a viure en aquesta ciutat. Aquell dia havia quedat amb un artista, l'Anton Roca, per anar a fer una copa en un local on es reunien persones del món de l'art, de la literatura, del teatre... Hi havia un nucli central que es trobaven pràcticament cada dia i eren membres del Col·lectiu La Gent del Llamp; l'Anton me'ls volia presentar perquè jo en aquella època era periodista de Cultura i em podia interessar seguir l'activitat que duien a terme.

Després de caminar una estona vam arribar a un carreró sense sortida on hi havia el Cafè Poetes. Hi vam entrar i de seguida aquell local, una petita joia, em va captivar. Era preciós, tot estava molt cuidat i concebut amb gust. Sonava música de qualitat i el to de les converses era suau.

Regentaven el Cafè Poetes una parella, el Joaquim Martín i l'Antoni Torrell. Amb molta il·lusió, i una gran dosi d'atreviment, l'any 1978 havien obert aquest local que traspuava art i literatura per totes bandes, en una àrea degradada de la ciutat.

Així va ser com vaig conèixer al Toni, que havia pintat ell mateix el seu cafè, i era alhora un mestre del collage, encara que les seves obres aconseguides amb el ròtring són també una meravella. Ell tenia molts dots de paraula i li agradava xerrar amb la clientela. Ben aviat ens vam fer amics i vaig anar seguint també la seva activitat artística, intensa i molt productiva. L'exposició Antoni Torrell, un esperit lliure, que fins al 5 de setembre s'exhibeix al Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT), comissariada pel crític d'art i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Antonio Salcedo, és només una petita mostra de la seva capacitat de creació. Treballador incansable i minuciós va ser pintor, il·lustrador, escenògraf, cartellista i dissenyador de vestuari.

Aquest estiu, en el context de l'exposició abans esmentada, es va presentar el catàleg corresponent i ara, aquest dijous 2 de setembre, es fa públic el llibre Punt i a part. Homenatge a Antoni Torrell, en un acte al MAMT. És una publicació col·lectiva en la qual hi he participat i ha estat un plaer i un privilegi fer-ho juntament amb Josep Lluís Savall, Pere Anguera, Àngels Torras, Magí Sunyer, Lurdes Malgrat, Xavier Amorós Corbella, Pere Anguera, Odile Arqué, Margarida Aritzeta, Joan Cavallé, Olga Xirinacs, Montserrat Palau, Adam Manyé, Isabel Ortega, Fermí Roig, Jordi Cervera, Cinta Mulet i Joaquin Martín. Ambdues publicacions sumades a l'exposició permeten tenir un tast de com era el nostre estimat i enyorat Toni Torrell.

De la seva obra m'ha impressionat sempre la paciència i la cura que tenia pel detall, la precisió amb què anava elaborant les obres i la seva capacitat per expressar també els seus sentiments, les seves pors, la seva estimació per determinades persones, la seva visió del món i els corrents artístics que admirava.

L'exposició, el catàleg i el llibre ens permeten fer un recorregut per part de la seva faceta artística, però també pels seus somnis, per les seves reivindicacions socials, per allò que el turmentava. Alhora, i sens dubte, és una bona manera de començar a recuperar i reivindicar l'obra d'un artista de proximitat amb projecció internacional, perquè la seva obra ha traspassat fronteres.

tracking