Diari Més

Tribuna

Per ERC, Junts i Vox el personal de neteja de la sanitat és immune al virus

Exdiputat al Congrés i exalcalde d'Altafulla

Creat:

Actualitzat:

Així deuen pensar els parlamentaris catalans que en votació van discriminar, per raó de feina, a un sector imprescindible en la societat i en particular als centres hospitalaris, de salut i residències. El seu vot va ser contrari al fet que les treballadores de la neteja (majoritàriament dones) rebessin la paga extra que els seus companys sí que han rebut.

Si la Covid ha demostrat ser altament contagiosa i més aquesta variant Delta, hi ha un altre virus que ens afecta des dels inicis de la societat moderna, que no acaba d'erradicar-se i que les diferents vacunes de justícia social no generen suficients anticossos davant de les darreres mutacions: la variant de classe social.

Que partits com VoX o Junts, amb la seva superioritat davant els pàries, es manifestin és habitual, però el que crida l'atenció és que el partit dels menestrals de Catalunya, ERC, hagi mutat cap al famós 'gen convergent' citat per l'Enric Juliana. Com la variant Delta, aquesta mutació de classisme, s'està estenent de forma ràpida per tot el sistema sanitari català.

Recentment, el Servei Català de Salut publicava una circular per la qual davant l'adopció de mesures excepcionals en matèria de règim de personal, per fer front a la situació d'emergència sanitària derivada de la cinquena onada, la Delta, s'escau l'adopció de mesures excepcionals en matèria de règim de personal, i en concret, en relació amb l'activitat extraordinària assistencial, derivada de la lluita contra la pandèmia. Queden al marge de l'activitat programada dels centres, als efectes de poder disposar del màxim nombre de professionals i de reforçar les plantilles del Sistema de Salut de Catalunya en els centres i establiments sanitaris, ubicats a les àrees territorials, afectades durant el període comprès entre el 16 de juliol i el 15 de setembre.

Tot normal, davant d'una situació extraordinària, respostes extraordinàries.

'El diabló està en los detalles', quan arribes a l'apartat de les compensacions t'adones que tenim un mínim de quatre categories:

a) Metges i metgesses que computaran per 2 hores la jornada complementària.

b) Residents de quart i cinquè any: Segons conveni o pacte d'empresa.

c) Personal d'infermeria: 1,33 hores per hora de jornada complementària.

d) Resta de personal, no apareix a la circular, invisible.

De nou aquells que diuen treballar per una república justa en el social, fan distincions. No és suficient distinció entre el preu hora d'un facultatiu, d'un resident, d'una infermera, d'una fisioterapeuta, una auxiliar, un zelador o una dona de la neteja? Cobren el mateix a final de mes?

Tothom és conscient que la compensació dels treballadors ha d'anar en funció de la seva responsabilitat i esforç, però aquesta ja es reflecteix (adequadament o no) en el seu salari, no és necessari ampliar la distància.

Si durant els primers mesos de la pandèmia, pel Govern de la Generalitat de Catalunya, les dones de la neteja eren immunes a la Covid, ara sembla que reforçar el sistema sanitari i la seva compensació depèn del color de la bata o la funció: Per a uns 2h, per la resta (si tenen) 1,33 hores.

'Consejos doy que para mi no tengo'. Altres que són immunes a la Covid són els que donen recomanacions de distància social, evitar desplaçaments i fer-se petons i abraçades.

Els responsables polítics i els líders d'opinió (famosos, periodistes, esportistes, gent de la cultura...), tenim l'obligació moral de respectar les normes, que com a societat, ens dotem (estiguis més o menys d'acord). La darrera foto de la 'Raholada'21' a França ens recorda que el gen convergent arriba fins a la Catalunya Nord on les distàncies socials, les mascaretes, els desplaçaments i les abraçades no actuen (territori lliure). 'Han tornat' a ser irresponsables!

Aquests mesos hem pogut comprovar que la irresponsabilitat ha estat massa sovint detectada en els líders d'opinió i la gent que es diuen polítics. Eren regidors, els que saltant-se les normes feien com si el virus en els seus pobles no existís. Han Intentat fer vida normal respectant sobre el paper -que ho aguanta tot- programant festes i activitats de forma innecessària. Actuacions que transmetien una imatge de falsa normalitat. També d'aquells que volien ocultar la malaltia, protegir-se de la seva agenda, en lloc d'erigir-se en líders humanitzats. Desgraciadament, l'epidèmia no ens ha fet millors i alguns s'han vist contagiats pel virus del classisme.

tracking