Diari Més

Tribuna

Aposta ferma per la plena inclusió de les persones amb diversitat funcional

Consellera de Capacitats Diverses de l'Ajuntament de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Ara sí. El foment de la inclusió i la defensa dels drets de les persones amb diversitat funcional és una de les màximes prioritats del govern de Tarragona. L'aposta és clara: No només comencem a treballar per aconseguir que la nostra ciutat compleixi la normativa en l'àmbit de la discapacitat, sinó que ho farem escoltant a totes les entitats del sector i donant prioritat a les seves propostes. Som conscients que és imprescindible un treball en profunditat per avançar en la igualtat real en tots els àmbits de la societat. Les últimes dades indiquen que el 13% de la població de la ciutat de Tarragona té alguna discapacitat. Ho veiem d'una altra manera: Totes i tots tenim capacitats diverses, totes i tots tenim capacitats vàlides.

La conselleria de Capacitats Diverses de l'Ajuntament de Tarragona és una àrea transversal que cal dotar de molts més recursos humans i materials. És l'administració pública qui ha de facilitar el suport necessari a totes les entitats que treballen, dia a dia, per la inclusió social i laboral d'un col·lectiu que, malauradament, encara és discriminat en nombrosos àmbits de la societat. És per aquest motiu que, a banda de les més que necessàries trobades individuals amb tots els col·lectius, tornarem a activar el Consell Municipal de la Discapacitat, un òrgan de participació ciutadana que acull la gran majoria d'entitats que treballen en aquest àmbit. Tenim molt clar que és imprescindible donar molta més veu, visibilitat, acompanyament i suport a aquest importantíssim col·lectiu de la ciutat.

Comencem un treball conjunt entre les persones, les entitats i l'administració local. Anem de la mà, plegades, per traçar un pla que ens permeti assolir millores a curt, mitjà i llarg termini. Ens allunyem dels grans projectes que sovint acaben tancats en un calaix per centrar-nos en accions realistes i continuades en el temps. Sempre, des del primer moment, comptant amb la participació de tots els agents de l'àmbit de les persones amb diversitat funcional.

Som més que conscients que l'accessibilitat és un suport bàsic per aconseguir la més que anhelada igualtat real entre totes les persones. En aquest sentit, la ciutat de Tarragona té un repte majúscul per esdevenir accessible en tots els nivells, des de la mobilitat, l'urbanisme, la cultura, el turisme, el treball, la comunicació i l'accés a les activitats i als serveis públics, entre molts altres.

Des de l'àrea de Capacitats Diverses també ens allunyem de la visió patriarcal que, malauradament, encara perdura i afecta el tracte a les persones amb discapacitat. Parlem d'aquella època en la qual, incomprensiblement, aquest col·lectiu es veia com a una càrrega, depenent i fràgil, una època que ja ha passat. Un dels principals objectius és fer realitat l'esperit de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat signada l'any 2006 a Nova York i ratificada l'any 2007 a l'Estat espanyol. Aquesta Convenció recull els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones que tenen una discapacitat i es basa en la Declaració Universal dels Drets Humans. El treball diari per assolir l'equitat s'ha de fer des de la societat començant per les administracions públiques.

Totes i tots tenim dret a tenir les mateixes oportunitats, a triar on i amb qui volem viure i treballar, a moure'ns sense barreres, a rebre informació clara i a ser part activa en tots els àmbits de la societat. Ara sí.

tracking