Diari Més

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d'Arquitectes Tècnic i Enginyers d'Edificació/COAATT considera que la Inspecció Tècnica de l'Edifici/TE fins ara «ha fracassat» per la manca d'ajudes a les comunitats i «la passivitat» dels ajuntaments. Les inspeccions van caure un 40% el 2020. El COAATT recorda que les ajudes d'Europa en matèria de rehabilitació energètica d'edificis obligaran a passar la ITE.

La implantació de la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) a Catalunya «no ha funcionat i en molts aspectes ha estat un autèntic fracàs vistos els resultats obtinguts». Així de contundent es mostra el COAATT en el moment d'analitzar tot el procés d'instauració del document que haurien de tenir tots els habitatges amb certs anys d'antiguitat per tal de garantir al màxim la seva seguretat i bon estat de conservació. Amb tot, des del Col·legi es confia amb el moment actual que ha de venir acompanyat d'una recuperació del sector com a motor econòmic i amb les ajudes plantejades que poden anar del 35% al 100%. S'apunta que actualment la implantació de la ITE és especialment dolenta ja que la campanya iniciada el 2017 per l'Agència de l'Habitatge va durar escassament un any i no va servir per a motivar als agents que han de col·laborar a garantir la implantació de la pròpia inspecció.

El COAATT responsabilitza als ajuntaments i a la manca d'ajudes del «fracàs» de les inspeccions. Els primers en fallar han estat els ajuntaments, «que s'han desentès del tema i no han instat als propietaris dels immobles a passar la ITE» A més, els ajuts econòmics a les comunitats de propietaris dels edificis que havien de passar la inspecció han estat «minses i la informació que se'ls ha donat, quasi bé nul·la», afegeixen els professionals. Des del Col·legi s'espera que aquesta situació es capgiri i les administracions locals passin a tenir un paper més actiu, col·laborador.

L'any 2020, per evidenciar el fracàs del sistema, el nombre d'inspeccions es va desplomar un 40% a les comarques de Tarragona. Com a conseqüència de no passar la ITE, es produeixen despreniments a les façanes o esfondraments de la coberta on han d'acabar intervenint els serveis tècnics dels ajuntaments. També des de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya s'espera obrir noves convocatòries en breu amb dotacions que podríem multiplicar per deu les del passat 2020, i que anirien dirigides al foment de la rehabilitació, les millores en accessibilitat i fomentar la implantació de la inspecció tècnica dels edificis d'habitatges.

A la ciutat de Tarragona hi ha 2.500 edificis que no han passat la ITE. Solament la meitat de les finques urbanes s'han sotmès a l'examen obligatori després de complir els 45 anys. La pandèmia va significar baixar un 40% les revisions, Les zones amb més edificis pendents de passar la ITE son la Part Alta, El Serrallo i Bonavista. La majoria de lesions son degudes a la mancança de conservació u manteniment. El problemes majoritàriament es troben a les façanes, cobertes o en les instal·lacions de sanejament. Quan es presenten deficiències greus o molt greus, que impliquin risc immediat per l'estabilitat de l'edifici i la seguretat de les persones, el tècnic està obligat a informar, no tan sols ales propietaris, sinó també a l'ajuntament.

Els informes de la ITE es presenten a l'Agència de l'Habitatge, Segons els desperfectes, siguin lleus/greus/molt greus, hem d'establir un calendari per solucionar les deficiències, En casos extrems, es pot arribar inclús l desallotjament. També és cert que l'any 2020 sols un 1% dels casos eren deficiències molt greus, un 10% greus, el 18% importants, el 48&, lleus i el 24% no presentava deficiències. El cots de la ITE és assumible per els propietaris, el problema es quan es tenen que realitzar les obres de rehabilitació, Llavors es poden planificar perfectament, per a què les despeses sigui dilatades amb el temps. Hi ha entitats financeres amb interessos baixos per resoldre els pagament i també hi ha ajudes públiques en funció de la gravetat de les deficiències i el nivell de renda dels propietaris.

Tota la ciutadania tenim força assumit les inspeccions tècniques dels nostres vehicles, les ITV. En canvi, les ITE encara no formen part de la nostra cultura cívica, No hi ha ni les inspeccions ni les sancions administratives corresponents. Ni per la Generalitat ni per els ajuntaments és una prioritat. A més, jo crec que la pedra filosofal del tema està en mans dels administradors de finques, que són els professionals que estan en contacte permanent amb els propietaris de les finques.

tracking