Diari Més

Tribuna

Cap a una economia més sostenible i resilient

Delegada del Govern a Tarragona

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus presentava aquest dimecres la Memòria Econòmica de Catalunya que des de fa set anys, molt encertadament, posa també la lupa en la realitat econòmica de les nostres comarques. S'ha convertit en un document de referència. Tractant-se de la memòria del 2020 forçosament els resultats de l'anàlisi havien de ser dolents. No sorprèn que estiguem parlant del pitjor balanç econòmic de les últimes dècades.

La pandèmia, tan virulenta com inesperada, ha canviat les nostres vides i ha impactat negativament en la salut de molts ciutadans però també, de retruc, en l'economia, l'empresa i la societat. Aquest acurat estudi ens permet quantificar l'abast d'aquest impacte i això és molt valuós a l'hora de planificar les accions per revertir una perversa espiral que encara no podem aventurar-nos a dir quan acabarà.

Les dades recollides apunten que a la demarcació de Tarragona la caiguda del PIB ha estat de l'11,4%, només una dècima menys que al conjunt de Catalunya. Per comarques, i això és lògic, les que tenen més dependència del turisme han resultat més fortament afectades. Per contra, sectors com els de la indústria química i l'agroalimentària, han parat el cop una mica millor. I els ERTO's han permès que el descens en l'afiliació de la Seguretat Social no hagi passat de l'1,1%.

Malgrat que les noves restriccions per aquesta cinquena onada, que està tenint unes dimensions molt superiors a les que podíem esperar fa només unes setmanes, poden endarrerir una mica més la recuperació, l'estudi preveu que el PIB vagi escalant aquest 2021 i més encara el 2022. Tot i això no s'arribaria al PIB anterior a la covid fins a finals del 2022. Per aconseguir-ho caldrà que el consum privat repunti amb força aquest mateix 2021 després de l'estalvi forçós de les famílies durant aquest temps.

Tots plegats tenim l'esperança dipositada en els fons europeus Next Generation, que han d'injectar diners en projectes estratègics que tinguin un efecte multiplicador. Que l'Estat espanyol pretengui centralitzar-ne la gestió no és gaire reconfortant però treballarem perquè aquests recursos arribin també aquí al territori i siguin per als projectes amb més valor afegit i que impulsin la necessària transformació tecnològica i sostenible i facin guanyar múscul i competitivitat al nostre l'ecosistema empresarial. Més enllà del pla de xoc per fer front a les conseqüències immediates de la covid, hem de posar les bases que ens assegurin el progrés i la prosperitat.

Volem alinear l'acció de la Generalitat amb la de les mateixes empreses i amb la d'altres institucions com les cambres per reactivar l'economia. Com sabeu el Govern fa un esforç ingent per injectar ajuts directes als sectors més afectats i per oferir-los línies de finançament. No deixarem de prestar suport a empreses i autònoms, tot i que som conscients que hem d'incrementar-lo malgrat que els recursos són sempre limitats.

És un tòpic, però és cert, que de les crisis en poden sorgir també oportunitats i hem de ser capaços entre tots d'identificar-les i saber-les explotar. Enmig del garbuix de dades negatives que recull l'estudi hi ha indicadors esperançadors. Han caigut, per exemple, les exportacions però ha crescut la xifra d'empreses exportadores, cosa que demostra que malgrat el context negatiu les empreses van fent els deures d'obrir-se al món per ampliar els seus mercats. I com bé s'encarrega de posar en valor Joan Gallardo en l'annex a la memòria titulat 'El procés de canvi qualitatiu de la producció agroalimenària a les comarques de Tarragona: Impacte i perspectives', en aquest terreny afloren enormes potencialitats perquè el sector guanyi robustesa i actuiï també de veritable motor de l'economia del territori al costat de la indústria química i del turisme. Un sector que relliga pagesia, ramaderia i indústria. Tenim productes de qualitat que ens singularitzen i que són un segell d'identitat. La cultura gastronòmica, la filosofia del quilòmetre zero i l'alimentació saludable estan en voga arreu i al Camp de Tarragona hem de saber treure'n rèdit.

Els desafiaments econòmics fruit d'aquesta crisi són majúsculs i el Govern té el ferm compromís, i així figura en el pacte entre els partits que el van fer possible, de propiciar la transformació estructural de l'economia catalana. L'objectiu és incrementar-ne la sostenibilitat i la resiliència, apostant per la transició energètica, la digitalització, l'economia circular, la recerca i els sectors productius del futur.

tracking