Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Conciliar és posar d'acord persuasivament sobre un punt en litigi. Es tracta de fer compatibles, sense cap classe de violència, coses que semblen contradictòries. L'acció de conciliar, el seu efecte és la conciliació. Ja fa més d'un any que convivim amb la covid-19 i la generalitzada implementació del teletreball a causa de la pandèmia del coronavirus ha evidenciat que la conciliació segueix sent una tasca pendent per la majoria de les empreses d'aquest país. El recent Informe d'Infojobs sobre Conciliació, manifesta que el 33% de la població activa catalana assegura que resolta difícil conciliar la vida familiar i la laboral. També és cert, que el mateix percentatge afirma tenir facilitats per combinar el treball amb la família. La conciliació afecta directament a homes i dones i deu abordar-se com un deure i obligació comú per ambdues parts. És veritat que les dones són les que tenen més dificultats per conciliar.

A Catalunya, la flexibilitat horària(59%), les jornades intensives de treball (51%) i el teletreball (38%) són les tres mesures més reclamades per la població activa. Aquests són els tres paràmetres fonamentals per garantir la conciliació. Altres aspectes són la desconnexió digital (25%), la possibilitat de canvi de torn entre companys (20%) i les hores anuals remunerades per afers particulars (27%). També està demostrat que a les empreses on les dones ocupen càrrecs directius és més fàcil conciliar.

L'any 2010 TV3 va fer la campanya El temps és el millor que tens, fes-lo teu. El temps és un bé únic i insubstituïble al qual li hem de donar el màxim valor i hem de respectar el temps dels altres. La puntualitat ha de ser un principi ètic que ha de guiar la nostra conducta. Tots els pares i les mares han de disposar de temps per conviure i dialogar amb els seus fills, interessar-se pels seus sentiments i els seus problemes. Les iniciatives de racionalització i flexibilització dels horaris permeten a les persones atendre millor la vida privada i en conseqüència es troben amb més motivació i més lleialtat a la seva empresa.

En l'entorn de la nostra vida diària, s'han de produir una sèrie de canvis amb els horaris comercials, que han de ser més flexibles en benefici de tots, sense perjudici de què els treballadors del sector disposin del seu temps de descans i de lleure, per un costat, i els programes televisius i espectacles, en general, haurien d'ajustar els seus horaris de forma més racional, per un altre. En resum, el temps segurament és el millor que tenim i no li donem la importància de saber gestionar-lo bé. Aquest és el tema. Estar clar que, amb la pandèmia que estem convivim, el teletreball ha agafat una volada a velocitat més que de creuer.

Aquesta nova manera de treballar ha vingut per quedar-se. Sens dubte. Personalment, crec que representa més avantatges que inconvenients i, sobretot, ajudarà al fet que la conciliació sigui més efectiva, possible i humana, en tots els sentits.

tracking