Diari Més

Tribuna

El futur de la química: compromís i sostenibilitat

Diputada de Junts per Catalunya al Parlament

Creat:

Actualitzat:

Avui fa un any, cap a tres quarts de set de la tarda, el fort soroll d’una explo-sió i la intensitat de les flames anticipaven que el que passava era greu. Poc després es localitzava l’epicentre de l’accident a l’empresa IQOXE. Tres persones van perdre la vida i el dolor es va estendre entre tots nosal-tres. Mai haguéssim pensat que un fet així es podia produir.

Aquest fet sense precedents qüestionava una indústria que fa més de 50 anys que està arrelada al territori, comportant un canvi de paradigma pel que fa a la manera d’entendre i de veure el clúster petroquímic. En conse-qüència, el Parlament de Catalunya va impulsar una comissió d’estudi so-bre la seguretat del sector.

Un any després, el futur passa per la redefinició d’aquesta indústria estratè-gica al nostre país, treballant en diversos eixos.

En l’àmbit econòmic, la química és i serà imprescindible en temes com la potabilització de l’aigua, l’abastiment de medicaments i la protecció de les collites per garantir l’alimentació a nivell mundial.

Pel que fa al nostre territori, aquesta indústria consolidarà llocs de treball estables, en un 95% dels casos d’una alta especialització.

En termes mediambientals, el sector treballa per potenciar els factors d’e-ficiència energètica, anant cap a una producció de nous materials d’alt valor afegit amb una constant digitalització dels seus processos.

Per altra banda, el sector també tindrà un paper important en la transició energètica, amb una gran responsabilitat vers el canvi climàtic a Catalunya.

I, avui més evident que mai, la sostenibilitat social és ara el gran repte. Per això, la transformació del sector, la transparència en la gestió i en la comu-nicació són fonamentals per la recuperació de la confiança dels ciutadans.

Des del Parlament de Catalunya hi hem de contribuir durant la pròxima le-gislatura. Amb mesures legislatives que garanteixin els recursos econò-mics necessaris per reforçar la confiança dels ciutadans amb un sector clau com és aquest.

Només hi ha futur si de manera conjunta, empreses, administracions i soci-etat civil, mostren el seu compromís amb les persones i la sostenibilitat de l’entorn.

tracking