Diari Més

Tribuna

Modernisme: 27–0 + Centre Jujol

President executiu del Consell de Modernisme

Creat:

Actualitzat:

Dilluns, 14 de setembre. Davant la realitat que el Consell de Modernisme (CM) no s’havia convocat encara durant aquesta legislatura 2019-2023, vaig prendre la iniciativa de fer una reunió informativa de l’estat de la qüestió modernista de la ciutat. D’acord amb les restriccions pandèmiques, únicament podíem ser 10 persones, vaig citar únicament a tots els representants polítics per parlar del Centre Jujol, Mas d’En Sordé, Teatre Metropol, Quinta Sant Rafael, Santuari del Sagrat Cor amb obra gaudiniana, cambril jujolià dels Pares Carmelites.... A la trobada van assistir Rubén Viñuales (Cs), Elvira Vidal (Junts per Tarragona), Àlvar Calvet (CUP) i Elisa Vedrina (PP), va excusar l’assistència Sandra Ramos (PSC).

Després de lliurar als presents el document Consell de Modernisme. Balanç 2009-2020, es van visionar gairebé 40 fotos del Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), així com la propietat tardomedieval, que la Generalitat ha descatalogat recentment i que era un BCIN. Tothom va opinar a favor d’activar aquest projecte de rehabilitació per a convertir el Mas d’En Sordé en un hotel rural de 4 estels. La CUP va estar en desacord amb la construcció del més de 200 habitatges, que l’empresa promotora vol fer i té aprovada tota la documentació requerida urbanísticament tant per part de l’Ajuntament com del Departament de Territori de la Generalitat. Actualment hi ha una moratòria, per revisar l’actual POUM. La proposta que va fer en un plenari Dídac Nadal (JxT), ratificada per Elvira Vidal, va ser comentada pels assistents. Es tracta que el Mas passi a ser propietat de l’Ajuntament i aquest obri un concurs pera atorgar la concessió administrativa corresponen, per un període d’uns 40 o 50 anys. En qualsevol cas, és més que urgent emprendre una decisió al respecte, ja que el seu estat actual pot derivar a un estat ruïnós.

El segon tema tractat és el Centre Jujol, que necessita la ciutat com l’aire que respirem. El Col·legi d’Arquitectes, presidit per Joan Tous, al que vaig invitar per conèixer de primera mà la idea reflectida en el document Casa Jujol. Centre d’Interpretació de l’obra de Jujol, redactat pels arquitectes Roger Miralles i Núria Salvadó, per ubicar en la Casa de les Ànimes, propietat del COAC, en la Part Alta. Tous manifesta l’aportació que pot fer el COAC a la ciutat de Tarragona amb aquesta finca urbana, que ha tingut ja nuvis amb propostes turístiques.

Crec que aquesta proposta pot reeixir, però a la vegada penso que també s’hauria de complementar que en el mateix Teatre Metropol es disposés de dues zones jujolianes; 1. En la sala actual existent entre el passadís d’accés, des del carrer i el d’entrada al teatre pròpiament dit, hi hagi quelcom jujolià per endinsar-se amb la seva creativitat i, si s’escau, de marxandatge i 2. Al jardí, construir una sala d’uns 30 o 40 metres quadrats amb un espai museïtzat. D’aquesta manera es podria posar a la venda l’edifici de la Rambla Nova 46. Els diners d’aquesta venda serien destinats al projecte COAC.

Dimarts, 29 de setembre. En la sessió plenària municipal, els grups municipals Cs, Junts per Tarragona i la CUP, presenten i llegeixen conjuntament la Moció per Tarragona per dignificar, conservar i divulgar el Patrimoni Modernista de la Ciutat de Tarragona. D’aquesta vull fer esment a diferents paràgrafs: 1. «Nombroses poblacions han impulsat, mitjançant els seus ajuntaments... Amb l’objectiu de reconèixer i difondre l’obra de Jujol i, en general, el patrimoni modernista del seu terme municipal... L’obra i figura de Jujol, així com el patrimoni modernista d’altres coneguts artistes i arquitectes, continuen passant molt desapercebuts i sent poc reconeguts a Tarragona, ciutat on va néixer aquest arquitecte... Uns altres dels objectius pels quals va ser creat l’esmentat Consell de Modernisme són els d’assessorar a l’Ajuntament... Com col·laborar amb altres ciutats amb matèria de patrimoni modernista». Més endavant fa referència als 55 elements modernistes inventariats: 31 edificis, 16 elements d’edificis. Més endavant llegim «els fills de l’arquitecte Jujol, Teresa i Josep Maria, desitgen cedir el llegat del seu pare... La cessió encara no ha estat possible a causa de diversos impediments. Són dues les raons que han dilatat en el temps aquest projecte. En primer lloc, la tria de l’emplaçament i la seva adequació i, en segon lloc, l’avaluació de la despesa de l’adquisició i manteniment de l’equipament... Actualment hi ha dos possibles emplaçaments per acollir l’anhelat Centre Jujol: El Teatre Metropol i l’anomenada Casa de les Ànimes». Abans d’entrar als acords: «Tarragona no es pot desentendre de la responsabilitat de conservar, preservar i difondre el llegat jujolià».

Les propostes, llegides pels representants dels tres partits polítics, van ser cinc: 1. Iniciar el projecte per fer realitat el Centre Jujol; 2. L’Àrea de Patrimoni convoqui el CM com més aviat millor; 3. Elaborar un pla de rehabilitació dels immobles i elements modernistes i evitar la degradació que pateixen diversos edificis com són la Quinta Sant Rafael i el Teatre Metropol; 4. Que l’Ajuntament incrementi la partida del pressupost municipal destinada a executar les diferents propostes per la protecció i la difusió del modernisme a la ciutat de Tarragona i 5. Informar d’aquests acords al Consell de Modernisme, al Col·legi d’Arquitectes de Tarragona, a la Universitat Rovira i Virgili, al Consell Comarcal del Tarragonès, a la Diputació de Tarragona i a la Generalitat de Catalunya.

La votació va ser votada a favor pels 27 consellers, unanimitat absoluta. Des d’aquí vull congratular-me amb tota la ciutadania i hem de ficar un ciri permanent als patrons tarragonins, Sant Magí i Santa Tecla, fins que el Centre-Casa Jujol l’inaugurem. Moltes gràcies, Elvira, que has estat la promotora perquè la moció és debatís, amb tot el que això significa que els nostres representants siguin conscients del que Jujol i el Modernisme significa per la ciutat. Es va guanyar per una golejada del campanar La Capona: 27 a 0.

Dimecres, 7 d’octubre. Primera reunió del CM d’aquesta legislatura. Com ha estat telemàtica hi hi ha hagut alguns entrebancs inicials per incorporar-se els seus membres a la reunió. En línies generals ha estat força positiva, sobretot per les dues peticions que ha expressat el regidor Hermán Pinedo en finalitzar la sessió: 1. Convocar la pròxima reunió abans de Nadal, primera quinzena de desembre i 2. Que tots els membres proposin temes per incorporar-los a l’orde del dia. De totes les reunions del CM. des de l’any 2009, més de trenta, he de manifestar que aquesta ha sigut la més tècnica. És a dir, s’han parlat de qüestions molt específiques vers la restauració que s’està fent al Teatre Metropol provocades per les termites i altres deficiències que requereixen una restauració immediata i també del cambril jujoliá dels Pares Carmelites que té un estat lamentable. Un quaranta per cent de la reunió semblava que estiguéssim assistint a una visita amb la direcció d’obra. Òbviament aquest no és l’objectiu del CM, que ha d’assessorar sobre «estratègies en matèria de Modernisme». Ha de marcar les prioritats i les urgències. Ara, sens dubte, des del govern municipal s’ha de fixar un calendari per aconseguir el Centre Jujol d’una vegada per totes, si no és així, la ciutat pot perdre tot l’Arxiu que Teresa i Josep Maria Jujol Jr, custodien al seu habitatge dels Pallaresos.

Des d’aquí reclamo que s’ha de constituir un consorci amb la Generalitat, la Diputació, l’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes (COAC), al qual es poden afegir altres entitats com la URV, el Consell Comarcal, el CM. O hem d’anar a buscar entitats i el mecenatge privat que capitalitzi aquest patrimoni? No podem badar més. Hem d’entrar a l’acció, Diuen que «querer es poder». El 27-0 del plenari del 29-09 demostra i obliga que la ciutat vol el Centre Jujol. És un miratge?

tracking