Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Els tarragonins, sempre criticant sense saber el fons de les coses. Per exemple, us heu fixat en la bicicleta que fa un any que està lligada a un arbre de Pere Martell? Per què la Metropolitan Police no la treu? No, no té el COVID-19. A Poblet he trobat un document medieval que parla del tema. Ah! Paciència, a l’edat mitjana no parlaven com el Virgili.

«Any 1228. Ara, comptaré en qual forma foradeixada una inffernal machina de dues rodes per lo carrer Pere Martell i alguns secrets de la guardia de Palau. Fou que lo Rey Jaume I parlà amb lo navegant de Tarragona de qual propòsit tenia per anar i tornar des de la Vilaseca i lo Salou a la capital. Lo Rey no era amant dels llogaters de mules, que cobraren molts quaterns d’argent, e los ubers no foren creats encara.

Lo navegant tarragonès dix a lo Rey que un savi de la ciutat, de lo nom Sánchez Real, inventà una machina que amb dues rodes e palanques per inffernal màgia fera breu un viatge, molt més que en cavall de civada. I així fora com Pere Martell donà a lo Rey strany cavall de fusta amb rodes perquè pogués anar de la vila de Barenys a lo Port de l’amic d’Arnau de Palomar. La ciutat de Tarragona era un bull de ladres i bandolers de lo aliè que robaven sense tenir en compte lo caràcter regia de la inffernal machina. Així que lo Rey ordenà a la guardia de Palau que fessin continua vigilació de la machina, la qual deixava ligada amb cadenes a un dels arbres del carrer on vivia lo Pere Martell. Fou que marxà a conquistar Mallorca amb lo navegant sense recordar la inffernal machina i així quedà encadenada a l’arbre segles i segles a la vista de cortesans, plebeus i malfacedors».

tracking