Diari Més

Tribuna

Per un Reus més just i respectuós amb els animals

Regidora del PSC a l’Ajuntament de Reus

Creat:

Actualitzat:

La mort violenta d’un gos a Teguise (Lanzarote), a qui aquest estiu van emmordassar fins a asfixiar-lo, ha donat lloc a nombrosos moviments per a la protecció animal. Un d’aquests, és el Pacte de Teguise, subscrit pel PSC, que vol unir el teixit social animalista, la societat civil i polítics contra el maltractament animal i demana que el govern de l’Estat impulsi una Llei de Protecció Animal. És intolerable que es maltractin éssers amb sentiments i consciència i, tot i que els darrers anys hem avançat molt en sensibilitat animal, cal fer tot el possible per arribar als zero casos de maltractament. Fa pocs dies, a Reus, una veïna ha denunciat a les xarxes socials que s’han escampat trossos de salsitxes amb xinxetes en un espai d’esbarjo per a gossos del barri Juroca.

Entre d’altres, el pacte concreta mesures a adoptar com la modificació de les lleis estatals per a prevenir casos de crueltat mitjançant la sensibilització; castigar els casos de maltractament quan la prevenció no hagi estat efectiva; promoure una legislació autonòmica que fomenti la convivència responsable amb els animals, i promoure la formació de les treballadores i treballadors públics per a l’aplicació de la normativa. Per aconseguir aquests objectius, es proposen mesures legals per elevar el nivell de protecció dels animals, com ara la reforma del Codi penal per a l’enduriment de les penes (als individus que van maltractar el gos canari fins a la mort se’ls ha eximit de responsabilitats) o l’aprovació d’una llei marc de protecció animal. I en l’aspecte educatiu, es demana que es treballi de forma interdisciplinar en la protecció animal i la convivència responsable dins del currículum escolar obligatori.

A banda dels maltractaments, es produeixen un bon nombre d’abandonaments i cal treballar per reduir-los. A Holanda han aconseguit que no n’hi hagi cap! Segons l’últim estudi publicat per la Fundació Affinity, el 2018 es van abandonar o es van perdre més de 138.000 gossos i gats a tot l’Estat, representant un perill per a ells mateixos i per a les persones. A més, gestionar aquests abandonaments genera una important despesa pública. Des de la mateixa fundació es destaca la importància de l’educació de la ciutadania en tot allò que suposa cuidar amb responsabilitat els animals de companyia, com a pilar fonamental per evitar l’abandonament a mitjà i llarg termini. Per la seva banda, La Real Sociedad Canina de España (RSCE) ha denunciat que durant l’inici de la desescalada ha augmentat un 25% l’abandonament de gossos. L’entitat ha indicat en un comunicat que el passat mes de maig es van abandonar uns 2.000 gossos a tot el país, coincidint amb l’inici de la desescalada i de l’estiu. A casa nostra, aquest mes de juliol, el Mas dels Peluts va anunciar que està desbordat davant la gran quantitat d’abandonaments d’animals que s’estan produint des que va esclatar la crisi sanitària de la COVID-19. Davant aquesta situació, l’Associació de Veïns I de Maig ha realitzat una campanya per recollir aliments i mantes per aquesta entitat i ajudar-los en el seu dia a dia.

També hi ha molta feina a fer en l’àmbit de l’adopció. Hi ha una manca d’informació sobre dels beneficis de conviure amb un animal. Està demostrat que a més de fer companyia, aporten benestar, felicitat i seguretat, milloren la salut mental, ajuden a fer exercici físic o fins i tot salven vides. També hi ha una falsa creença que els animals de les protectores estan malalts o s’eduquen amb més dificultat i que, per tant, és preferible triar un animal d’una botiga en detriment de les adopcions.

En l’àmbit de la salut animal, cal conèixer els múltiples avantatges que comporta esterilitzar un animal (malgrat que encara hi ha certes reticències) com ara la prolongació de la seva vida; la disminució o eliminació del risc de contraure determinades malalties, com càncer d’ovari o càncer testicular; la millora del comportament, ja que s’eviten els marcatges o els miols en època de zel, o un control poblacional, evitant, per exemple, així la sobrepoblació (una gata, per exemple, pot tenir entre 15 i 20 gats a l’any i la majoria d’aquests moren en accidents, per inanició o per condicions climatològiques adverses).

Maltractament, abandonament, foment de l’adopció i salut animal. Per treballar tots aquests àmbits resulta necessària la creació d’una Oficina de Protecció Animal, i per això el grup municipal socialista ho proposarem al Ple de l’Ajuntament. Una oficina que, en col·laboració amb les entitats animalistes, s’ha d’encarregar de dur a terme campanyes institucionals de sensibilització; xerrades als centres educatius, centres de gent gran i associacions; divulgació de fullets informatius en col·laboració amb els centres veterinaris de la ciutat per conscienciar la població de la importància de la identificació obligatòria, els avantatges de l’esterilització , el foment de l’adopció en detriment de la compra, recomanacions per viatjar amb animals, campanyes per censar i xipar els animals, consells per protegir-los de la calor, etc. Aquesta oficina, a més, s’encarregaria de tramitar ajuts per a les persones amb pocs recursos per evitar abandonaments i coordinar famílies d’adopció durant processos d’hospitalització o malaltia dels propietaris. També de vetllar per la gestió ètica del control que es té de les colònies d’animals, especialment la de coloms, informant la ciutadania i al personal encarregat d’aquest control. I estaria dotada de tots els mitjans necessaris per evitar casos de maltractament animal, coordinant l’aplicació de totes les normatives.

L’Ajuntament de Reus ja ha fet un pas amb la creació d’un web per gestionar l’adopció d’animals abandonats (una proposta que el nostre grup municipal va fer el 2018 en forma d’al·legació a la nova ordenança municipal de tinença d’animals). Però cal anar més enllà, amb la creació d’una Oficina de Protecció Animal per aconseguir una societat més justa i respectuosa amb els animals.

tracking