Diari Més

Tribuna

Baix Penedès de segona a primera residència

Exalcalde de Calafell

Creat:

Actualitzat:

El Baix Penedès des dels anys seixanta ha tingut una forta expansió en el model urbanístic de 2a residència mitjançant les urbanitzacions.

Ha estat un model de «municipi extens» amb forts dèficits de tota mena, alguns encara han de resoldre la seva gestió-execució per manca d’actualitzar els seus planejaments (POUM). La majoria són municipis fortament desequilibrats econòmicament.

Des de la forta crisi econòmica iniciada el 2007 hi ha un increment d’ocupació de 1a residència a les urbanitzacions, molts d’aquests habitatges avui estan ocupats per fills o néts dels titulars per tal de resoldre el greu problema de la manca d’habitatge de lloguer social. Catalunya té un alt dèficit d’habitatge social, sobretot de lloguer.

Des de la Reforma de la Llei del Sòl de 1975 els planejaments derivats (Plans Parcials) han contemplat la reserva obligatòria de sòl per l’habitatge protegit HPO. Tenim molts solars qualificats per la construcció d’aquests habitatges, però la realitat és que no s’ha fet una bona política.

En els darrers temps fins i tot s’ha donat la contradicció que el Valor de Mercat de l’habitatge de renda lliure euros/m2, era més baix que el valor d’habitatge protegit HPO. Cal revisar tota la política de l’habitatge, perquè Catalunya té les competències per fer-ho.

On viure?

El teletreball ha vingut per quedar-se, modificarà la relació de treball a les empreses. Es parla de què encara que sigui de forma parcial, alguns llocs de treball deixaran de ser presencials. Aquesta nova situació laboral comportarà moltes modificacions, tant de forma contractual treballador-empresa com de residència. El treballador ha experimentat altres valoracions positives fora de les altes concentracions urbanes com són: les condicions de salut, contaminació, estrès, conciliació familiar, mobilitat ... En definitiva qualitat de vida.

El Baix Penedès – una oportunitat-

Els bons resultats de la covid-19 a la comarca, junt amb els seus valors ambientals, paisatgístics, gastronòmics, ecològics i de bones comunicacions amb les àrees metropolitanes de Tarragona i Barcelona fan que la decisió d’escollir la comarca del Baix Penedès per viure-hi porti a la comarca a la transformació cap a primera residència.

Els habitatges ja hi són, però caldrà accelerar el procés d’un Pla Urbanístic Comarcal amb participació i transparència per obtenir un model sostenible i perquè sigui inclòs en el Pla Territorial Parcial del Penedès (avui en tràmit).

Tot és important, però ha arribat l’hora dels municipis, perquè la COVID-19 està sent una prova importantíssima per la humanitat, motivarà molts canvis i seran de forma accelerada. Caldrà ara, més que mai, fer valdre que davant del món global és necessari més món local amb una governança amb menys partidismes i més cooperació.

tracking