Diari Més

Tribuna

Treball i consens: un any de mandat a la Diputació de Tarragona

Presidenta de la Diputació de Tarragona i Vicepresident primer de la Diputació de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona sempre és al vostre costat, com sap prou bé el conjunt de pobles i ciutats de la nostra demarcació. Així ho evidencien les múltiples i constants actuacions en pro dels nostres municipis i del conjunt de la ciutadania del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Però d’ençà que vam iniciar el present mandat, ara fa tot just un any, hem hagut de multiplicar les nostres actuacions arreu, ateses les greus crisis que ens han afectat com a societat en els darrers dotze mesos. Aquest també han estat, doncs, un període ben atípic per a la nostra institució.

No feia ni una setmana de la presa de possessió de la presidenta, el 2 de juliol, que ja ens reuníem amb afectats del gran incendi que va afectar la Ribera d’Ebre i el Priorat. Tres mesos i mig després, arribaven els no menys devastadors aiguats de la Conca de Barberà, que al gener es repetien al delta de l’Ebre i en moltes altres comarques amb el temporal Gloria i que gairebé coincidien amb l’explosió de la planta química Iqoxe de la Canonja. I unes setmanes més tard, el coronavirus ens submergia en una crisi sanitària i econòmica sense precedents. La Diputació de Tarragona sempre ha estat en primera línia per donar resposta a les persones afectades per totes aquestes tràgiques situacions, en les quals s’han hagut de lamentar, sobretot, la pèrdua de vides humanes pels temporals, l’accident al polígon i la COVID-19.

Pel que fa a la crisi sanitària, la més llarga i que encara ens afecta, hem implantat mesures en diferents àmbits. Per això, hem mobilitzat ajuts econòmics extraordinaris per als ajuntaments i hem incrementat altres partides ja previstes, en àmbits estratègics clau per permetre als municipis i la seva gent poder tornar a la normalitat com més aviat millor. Un autentic pla de xoc que vam impulsar amb determinació en iniciar-se la pandèmia, amb els ajuntaments com a principals destinataris i en base als nostres valors de proximitat, transparència, qualitat, servei públic i compromís amb la ciutadania. Per bé que aquesta és la nostra essència i raó de ser, mai fins ara hem hagut de desenvolupar la nostra acció de govern en unes circumstàncies tan adverses, que a escala interna ens han obligat a teletreballar, a desplegar noves eines de l’administració electrònica i a incidir en l’atenció més urgent sense oblidar la resta d’àmbits que són de la nostra competència.

I si històriques han estat les crisis viscudes en el darrer any, històric també va ser el canvi polític que es va produir a la Diputació al juliol de 2019. Més enllà del relleu pel que fa a la presidència, els dos grups que actualment formem l’equip de govern (ERC i JxCat) vam encarar aquesta nova etapa com una evolució de la institució -aprofitant la bona feina feta-, més que no pas com un punt d’inflexió, i hem reforçat l’accent social i apostat clarament pel desenvolupament sostenible i la transformació digital de la nostra regió. D’altra banda, hem desplegat la nostra estratègia buscant el consens en tot moment, i en aquest sentit, cal agrair també el paper proactiu i propositiu dels grups de l’oposició (PSC i C,s) durant tot aquest temps. De la mateixa manera, el nostre Pla de Mandat –a punt de fer-se públic, després de la paràlisi general que ha suposat la Covid-19– s’ha nodrit de les opinions i propostes dels alcaldes i alcaldesses, que, per primer cop, s’han incorporat de manera activa en el procés de planificació estratègica de la institució. I així mateix, la definició de nous serveis ciutadans i la manera de repensar-los i millorar-los també s’aborda de forma conjunta i col•laborativa amb els municipis de la demarcació, principals coneixedors dels reptes i de les necessitats de les seves respectives col·lectivitats.

Un cop ja hem enfilat el retorn cap a la desitjada normalitat –mantenint, això sí, les necessàries mesures preventives contra el coronavirus– continuem ferms en la nostra tasca de mitigar els efectes de les crisis passades i presents, alhora que engeguem noves accions de futur per al nostre territori. La darrera la presentàvem i aprovàvem al ple la setmana passada: el programa quadriennal d’inversions a la xarxa viària local, per millorar les carreteres de la nostra titularitat, contribuint així al manteniment de la població als municipis més petits de l’interior. La lluita contra el despoblament és, de fet, un dels nostres cavalls de batalla, amb mesures encaminades a equilibrar les oportunitats entre els pobles i les ciutats, i entre la costa i l’interior, entre les quals també destaquen els plans per instal•lar fibra òptica en nuclis rurals, els ajuts als ajuntaments per a equipaments públics a través del Pla d’Acció Municipal quadriennal, el PAM –dotat amb més recursos econòmics que mai, i amb una planificació a llarg termini que afavoreix els municipis– o la potenciació d’emprenedoria i ocupació. Posem i seguirem posant l’accent en la cultura i l’educació i seguirem treballant conjuntament amb tots els actors d’un dels sectors claus de la nostra economia: el turisme.

En paral•lel a totes les accions per garantir el benestar ciutadà arreu de les nostres comarques, participem activament en iniciatives conjuntes amb altres administracions i entitats per tal de millorar el nostre posicionament econòmic com a regió, com és la defensa del corredor ferroviari mediterrani o l’impuls de la Regió del Coneixement. Al mateix temps, a la Diputació de Tarragona exercim de portaveu d’interessos comuns –econòmics, turístics, socials– que tenim com a gran regió del sud de Catalunya, mitjançant una única veu que representa els diferents accents del nostre territori.

Els propers tres anys de mandat seran cabdals en la nostra estratègia per continuar augmentant les oportunitats i la qualitat de vida dels nostre pobles i ciutats. Tenim molts reptes per endavant, però també l’embranzida, la determinació i l’experiència demostrada els darrers dotze mesos de bona feina col·lectiva que refermen la nostra solidesa com a administració pública.

tracking