Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Estem la majoria confinats a casa, amb aquest coronavirus que ens envolta i l’estat d’alarma que ha implantat el govern espanyol. Això anirà per llarg, encara ens queda un mes com a mínim. Això crec. Però el que estar clar, és que amb els mitjans de comunicació que tenim i, sobretot, les xarxes socials que ens envaeixen dia rere dia, ara poden ser uns aliats de primera línia i una companyia que ens farà la clausura més suportable.

Abans que res, aplaudeixo a tots els sanitaris i a totes les persones que d’una manera o altra estan fent la vida més saludable, als que necessiten l’ajut per estar malalt o perquè la seva situació personal de benestar estar en perill. A tots ells el meu reconeixement com els que des de les balconades es fan diàriament d’una manera anònima.

Les propostes que estem rebent contínuament per WhatsApp són infinites, increïbles, hi ha per a tots els gustos. És cert, que ens bombardegen i ens amoïnen, però també ens distreuen i ens fan passar les hores d’una manera més agradable. Les tenim de tota mena: culturals, físiques, jocs de diversió o de taula.

Podem visitar deu museus sense moure’s de casa, es tracta de realitzar visites virtuals i poder contemplar en línia obres artístiques que estan dipositades: 1. Pinacoteca de Brera/Milà; 2. Galleria degui Ufizzi/Florència; 3. Musei Vaticani/Roma; 4. Museo Archueologico/Atenas; 5. Prado/Madrid; 6. Louvre/París; 7. Bristish Museus/Londres; 8. Metropolitan Museum /New York; 9. Hermitage/San Petersburg i 10. National Gallery of art (Washington. Sabem que els museus barcelonins MNAC, MACBA, Picasso, també estan a l’abast mitjançant internet.

Tantes hores al nostre domicili ens obliga a fer exercicis físics, com els que des de plataformes com «fisio des de casa», «salut i confinament», «quines activitats podem fer a casa», «prevenció a casa», «em cuido a casa», ens inviten a moure el cos.

Jocs didàctics que ens serveixen per exercitar l’hemisferi cerebral esquerra i preveure el dèficit cognitiu. Circulen endevinalles, que únicament veient les emoticones o jeroglífics hem de saber els 45 refranys/adagis corresponents, per un costat, o el nom de 35 pobles i ciutats de Catalunya, per un altre. Un altre joc per exercitar la ment i, a la vegada, prevenir la malaltia de l’Alzheimer són dotze paraules –barca, cordón, usadme, pariamos, mi hogar tu trago, passiva, pilotean, dora pelo, comas, trapean i grité– que corresponen a dotze animals, amb la condició que ni li sobren ni li falten lletres. També pots anar a la recerca del dibuix repetit en quadres amb imatges de dibuixos de persones estilitzades/20, fruites/ 25, cares de gatet/56. Llegir frases senceres en les quals falten paraules o enlloc de lletres hi ha números. Conèixer el nom de seixanta pel·lícules. Tots són propostes que circulen per les xarxes i segur que les heu rebut. Ja esteu distrets per una estona.

També em va semblar molt interessant la informació rebuda amb els 10 tips per afrontar la quarantena: 1. Optimisme, bonhomia i esperança; 2. Ens hem de marcar horari per tal d’aprofitar el temps; 3. No hem d’abusar de la tecnologia per anar matant les hores; 4. Intentar aprendre quelcom nou; idioma, recepta culinària o un curs en línia, per exemple; 5. Practicar aficions com poden ser la lectura o la música; 6. Si ets creient pots resar; 7. Bones converses telefòniques, amb Skype o sense; 8. Dona suport als que tinguin por i estiguin avorrits; 9. Hem de mantenir la calma i 10. Demanar perdó, si s’escau, ja que la convivència en quarantena pot resultar complicada i es poden produir situacions domèstiques tenses.

Els vídeojocs també poden alleugerar el confinament, ja que és un bon entreteniment amb títols accessibles a qualsevol mena de jugador, com els musicals o els esportius. Existeix una gran quantitat de jocs de taula en versió digital per a tauletes, consola o PC. A Europa hi ha el codi PEGI/Pan European Game Information, https//pegui.info/es/node/59, que ens indica no sols les recomanacions per edat, sinó també descriptors concrets sobre els continguts. Alguns dels favorits son Minecraft, Mario Kart, Just Dance, Super Mario Party, Overcooked, entre altres.

Una de les sorpreses més agradables, que vivim aquests dies tan plens de rutina, és comprovar que els nostres veïns professionals o aficionats de la música i d’una manera espontània ens delecten amb les seves interpretacions vocals o musicals. Veïns dels quals desconeixíem les seves virtuts musicals i ara, aquest coronavirus, ha fet que tot el veïnat i els convilatans hem sabut aquesta realitat. Gràcies per la seva generositat.

L’Organització Mundial de la Salut/OMSapunta que iniciatives com la paralització de tot un país potser no diuen suficients per a frenar al virus. L’única solució és realitzar molts tests de detecció precoç per «trobar, aïllar, testar i tractar cada cas per tallar les cadenes de contagi», segons els experts de l’OMS. Et desitjo que el teu estat de confinat sigui el més suportable possible. Diuen que el temps és or. No el malbaratis. El temps segurament és el millor que tenim i no li donem la importància de saber gestionar-lo bé. Aquest és el tema. Fes-lo teu. Fem-ho. Ah, per la teva salut i la de tots, sobretot, queda’t a casa. Tots ens hem d’apuntar de manera profilàctica al hashtag #Joemquedoacasa.

tracking