Diari Més

Tribuna

Els graduats socials i la gestió laboral del Coronavirus

Presidenta del Col·legi de Graduats Socials de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

L’emergència generada pel COVID-19 ens està deixant una situació de crisi amb grans repercussions per a l’economia en totes les seves escales, tant la familiar, com l’estatal i la mundial. Ja hi haurà temps per treballar en aquest vessant però ara, cal que ens mantinguem optimistes i forts per sortir-nos-en. I és per això que cal que valorem algunes ensenyances d’aquesta situació, les quals tenen a veure amb les persones.

Curiosament, aquest virus que ens ha fet aïllar socialment, ha aconseguit unir-nos més que mai. Molts dels veïns, que fins ara ens eren desconeguts, s’han convertit en companys de viatge cada cop que sortim al balcó, buscant la complicitat d’algú. Aquesta crisi, també ens deixa moltes històries d’humanitat i solidaritat i ha fomentat una nova forma de treball, en la que el diàleg, la comprensió mútua i la responsabilitat, s’han instal·lat en la relació empresa-treballador. I s’ha fet, sense conflictivitat i amb la bona voluntat per les dues parts de col·laborar en una situació que a tots, ens ha trastocat d’una manera o altra.

Les Relacions Laborals doncs, s’han vist summament afectades i com a presidenta del Col·legi de Graduats Socials de Tarragona, em sento orgullosa del paper que estem desenvolupant els Graduats Socials en aquest context general de crisi com a experts en legislació laboral i Seguretat Social. Un paper que estan duent a terme els pràcticament 500 graduats socials col·legiats que hi ha a la província de Tarragona. Val a dir que d’aquests col·legiats totals, més de 250 tenen despatx propi en algun punt d’aquest territori, per la qual cosa, l’assessorament d’aquests professionals està garantit a la província.

Des que es va decretar l’Estat d’Alarma el passat 14 de març, l’activitat dels nostres despatxos professionals s’ha vist multiplicada. Aquest increment, al qual ja ens costaria fer front en condicions normals, ens arriba a més, en unes circumstàncies diferents de les habituals: amb teletreball, sense visites presencials i amb les dificultats implícites d’aquests dies. Precisament, per la càrrega de treball que nosaltres estem suportant, vull fer un incís per destacar que valoro enormement l’esforç de tots els col·lectius professionals que durant aquests dies, no només tenen una sobrecàrrega de feina sinó que a més, no poden practicar les mesures de confinament necessàries per tractar-se de professions de primera necessitat. Em refereixo evidentment, als professionals de l’àmbit sanitari, de neteja, d’atenció en establiments d’alimentació, transport i un llarg etcètera de persones que amb les seves feines contribueixen a mantenir en peu els principals serveis durant aquesta crisi. A tots, gràcies.

Com deia, els Graduats Socials estem fent front a una allau de consultes que ens arriben, tant per part d’empreses com de treballadors. I no només això, sinó que també estem adaptant-nos a les noves normatives que diàriament sorgeixen i que ens permeten assessorar de la millor manera a uns i altres, així com gestionar el més ràpid possible els Expedients de Regulació d’Ocupació Temporals, coneguts com a ERTOs.

Les càrregues de treball als despatxos dels Graduats Socials són doncs, més que considerables i és per això que el Col·legi vol recordar que està a disposició de tots els professionals, donant-los suport i facilitant-los tota la normativa, informació i criteris d’interpretació que ens arriben diàriament. Des del Col·legi de Graduats Socials de Tarragona estem col·laborant amb les administracions i mantenim una comunicació constant amb les autoritats provincials, amb la Generalitat i com no podia ser d’altra manera, amb el Consell de Col·legis de Graduats Socials de Catalunya i amb el Consejo General de Colegios Oficiales de Graduados Sociales de España.

El nostre és un col·lectiu fort que es caracteritza pel rigor en la seva feina. Ara, com sempre, cal que siguem rigorosos i que mantinguem la nostra vàlua professional i la nostra empatia, perquè un cop més, ens trobem davant una crisi que afecta les persones. Aquests dies, doncs, empreses i treballadors ens necessiten i així queda palès en la nostra activitat diària. És per això que amb aquestes línies remarco de nou, que em sento orgullosa per la tasca que estan desenvolupant els companys de professió, alhora que vull fer una crida a les institucions perquè ens tinguin en compte com a col·lectiu de Serveis Essencials, que hem demostrat que som.

tracking