Diari Més

Tribuna

No tenen vergonya!

Diputada del PSC al Parlament

Creat:

Actualitzat:

No en tenen, realment. Perquè ja és trist haver de justificar l’injustificable però el que és patètic és, al damunt, intentar treure’n pit. De vergonya aliena, no té un altre nom... I faig aquestes afirmacions mossegant-me la llengua, creguin-me.

I no és per a menys perquè, recordem-ho un cop més, senyor Torra, senyor Aragonès, senyors i senyores diputats i diputades per Tarragona d’ERC, Junts per Catalunya i els Comuns: vostès han presentat uns pressupostos que a les comarques tarragonines davallen les inversions un 68% en relació al darrer Govern progressista amb president socialista a la Generalitat. A l’Ebre aquest percentatge és d’un insultant 80%. Un 80% menys! Com si les comarques ebrenques no meresquessin inversions... Se’ls hauria de caure la cara de vergonya.

I no és una dada casual o una estadística freda i buida de contingut. No, és una decisió política (amb quins arguments? D’acord amb quins criteris?) dels Governs dels senyors Mas, Puigdemont i Torra de no invertir al sud del país. I dic realitat objectiva, no estic expressant cap opinió personal. Facin, si no, un exercici molt senzill. Vagin a la mateixa web del Departament d’Economia i sumin les inversions al Camp de Tarragona durant els set anys de Govern socialista i després les comparen amb el volum inversor des de que els independentistes governen la Generalitat. Resultat? Entre el 2003 i el 2010, de mitjana, vàrem rebre més de 150 milions d’euros anuals per Tarragona. Des de 2011 fins ara menys de 50 milions d’euros anuals (aquests pressupostos inclosos). Ras i curt: les inversions a Tarragona s’han retallat en dues terceres parts. I de forma sistemàtica. Any rere any. Menys, menys, menys.

Tenint en compte el que acabo de dir el que ja és de traca és iniciar –com han fet- una campanya de publicitat pagada als mitjans de comunicació explicant les virtuts d’aquests comptes per Tarragona. Potser pensen que els tarragonins i tarragonines som tots rucs? Com pot el delegat del Govern a Tarragona, el senyor Peris, parlar «d’una important despesa en contingut social». Vaja, vaja, un esforç social diu, perquè aleshores perdem 100 milions d’euros anuals en inversions per part d’aquest Govern, senyor Peris? Aquesta és la resposta que vostès mai volen respondre. Potser perquè no existeix cap resposta racional...

Ja n’hi ha prou de prendre el pèl als ciutadans de les nostres comarques! Almenys podrien haver dedicat els recursos que destinen a pagar aquest exercici d’autobombo a nodrir partides tarragonines als pressupostos. No insultin el sentit comú intentant, al damunt, «vendre» aquests comptes com a «expansius» per Tarragona.

Vostès (Junts per Catalunya, ERC i els Comuns) han de respondre a una pregunta molt senzilla que els socialistes els fem –i els farem– sempre: per què si Tarragona suposa el 10% de la població i el 12% del PIB del país rep menys del 5% de les inversions territorials dels pressupostos? Què passa, és que som ciutadans de segona? Perquè Tarragona rep menys de 50 milions d’euros quan, posem per cas, Girona (amb un volum de població similar) rep exactament el doble? Per què mai responen a aquestes preguntes de calaix i s’amaguen sempre darrere de la bandera estelada?

En aquesta propaganda que es dediquen a sacsejar pels mitjans apareix una imatge del dirigent d’ERC, senyor Aragonès, amb un peu de foto on l’actual vice-president i responsable polític dels pressupostos afirma:«Aquests comptes comencen a dissenyar com serà la Catalunya del 2030».

Ah sí? Doncs sap com serà el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre si es continua amb aquesta desinversió que ha decidit el seu Govern? Un erm.

Nosaltres, els i les socialistes, no volem vendre fum ni enganyar ningú, com han fet, i fan altres. El que si que ens comprometem davant del nostre poble quan tornem a governar la Generalitat és a tornar a invertir a Tarragona tal i com ens mereixem, com a mínim, d’acord amb el pes de la nostra població i la nostra contribució econòmica en el PIB nacional. Sembla, i ho és, d’estricte lògica però volem reivindicar-ho veient el nivell al que ha arribat l’actual Govern de la Generalitat.

I és que cada cop és més evident que Catalunya, i també Tarragona, necessita un canvi...

tracking