Diari Més

Carta Dominical

El lliurament de Pal·li

Arquebisbe de Tarragona

Creat:

Actualitzat:

El pal·li és un ornament que empren el Papa i els arquebisbes metropolitans. Té forma d’una faixa circular per damunt de la qual pengen dues tires rectangulars que es col·loquen sobre el pit i l’espatlla de l’arquebisbe en celebrar l’eucaristia, damunt la casulla. El pal·li és de llana blanca, amb diverses creus negres, per a simbolitzar les ferides de l’Anyell de Déu. En tres d’elles s’hi col·loquen claus de metall en record dels claus de Jesucrist crucificat. Alguns Pares de l’Església han vist també en aquestes creus el record de la creu del Senyor, que l’arquebisbe ha de portar amb més diligència i amor.

Des del segle V, aquesta va ser la marca distintiva de l’episcopat, tot i que a Occident, a partir del segle VIII, el pal·li esdevé el signe quasi exclusiu dels arquebisbes metropolitans. En aquest sentit, a partir de l’any 735, és el papa Gregori III (731-741) qui el donarà als metropolitans en signe de comunió amb la seu romana. Amb tot, també aquesta insígnia serà donada pel Papa, a títol personal, a altres bisbes. A partir del segle XVI la data de recepció del pal·li esdevé fixada, de forma simbòlica, el dia 29 de juny de cada any, solemnitat dels sants apòstols Pere i Pau. En revisar els drets dels arquebisbes metropolitans, el papa sant Pau VI, l’any 1978, va derogar el privilegi de donar el pal·li a altres bisbes, per tal que, segons ell, aparegui més clarament la significació de l’arquebisbe metropolità. Finalment, el papa Francesc, ara farà quatre anys, va modificar el protocol de la imposició del pal·li i va decretar que, per a subratllar la sinodalitat en la vida de l’Església, l’entrega del pal·li es farà en privat el dia de Sant Pere, per a portar a terme, més tard, una entrega solemne i pública, feta pel nunci apostòlic o per un altre bisbe designat pel Papa, a la catedral metropolitana, essent-hi presents els altres bisbes de la província eclesiàstica.

És per aquest motiu que tinc el goig de comunicar-vos que el proper dissabte, dia 21 de desembre, a les 12 del matí, a la Catedral Metropolitana de Santa Tecla de Tarragona, rebré l’entrega solemne i pública del pal·li que de forma privada el Papa em lliurà a Roma el passat 29 de juny. Hi participaran especialment els bisbes de la província eclesiàstica Tarraconense, però també la resta dels bisbes de Catalunya. Per aquest motiu, amb molt de goig, us convido a participar-hi, formant tots el poble sant de Déu que peregrina a Tarragona i a les nostres Esglésies.

El pal·li, ens digué el Papa el dia de Sant Pere, «recorda l’ovella que el pastor és cridat a portar sobre les seves espatlles; i és signe que els pastors no han de viure per a si mateixos». El pal·li és signe d’unitat i de comunió amb l’Església de Roma i implica estendre aquests llaços d’unitat i de comunió amb els altres bisbes i amb les Esglésies veïnes, per tal que, en unitat pastoral, puguem treballar conjuntament i viure la llibertat de l’Evangeli, que és una llibertat en l’amor que sap comprendre les diferències, perquè és la llibertat dels fills

tracking