Diari Més

Creat:

Actualitzat:

«Es el vecino el que elige al alcalde y es el alcalde el que quiere que sean los vecinos el alcalde». Aquesta mítica frase la va pronunciar Mariano Rajoy el desembre de 2015 en plena precampanya d’unes eleccions generals.

Més enllà de l’excentricitat de l’estructura sintàctica de l’expressió i de la molta o poca gràcia de les seves paraules, vull entendre que es referia a la democràcia, a la sobirania popular i a l’obligació dels càrrecs electes de respectar, interpretar i gestionar els resultats de les urnes.

Doncs bé, malauradament la realitat va per un camí ben diferent, ple d’estratègies i tàctiques partidistes excloents. Aviat farà quatre anys de la sentència lapidària de l’ínclit Rajoy i en aquest temps ens han convocat quatre vegades a votar per la constitució del Congrés dels Diputats i el Senat i hem passat d’una moció de censura a un govern indefinidament en funcions. No hi ha hagut majories absolutes però si majories de dretes i d’esquerres que podien sumar per formar governs estables i, fins ara, no ho han fet. La cultura de l’acord entre els diferents en benefici del bé comú és habitual en altres països democràtics però no pas a Espanya.

Els veïns han reiterat estoicament el seu civisme dipositant les paperetes a les urnes però els nostres representants no han estat a l’altura. I parlant de civisme, vull fixar l’atenció en la iniciativa dels veïns de Reus que s’han exclamat contra l’important increment d’impostos municipals aprovat per l’Ajuntament.

Entre la Federació d’Associacions de Veïns, l’Associació de Veïns de l’1 de maig i la plataforma Change.org han recollit 4.575 signatures de queixa. Entenen la necessitat d’actualitzar la pressió fiscal però demanen progressivitat. El govern de Junts per Reus, Esquerra Republicana i Ara Reus faria bé d’escoltar-los i estudiar mesures viables per atendre a curt, mitjà o llarg termini les seves demandes.

Els veïns s’estan expressant cívicament i democràticament com ho van fer el passat mes de maig a les eleccions municipals. Aleshores van donar 9.643 vots a Junts per Reus, 7.434 a ERC, 7.328 al PSC, 4.624 a Ciutadans, 3.760 a la CUP i 2.793 a Ara Reus. Aquests partits són els que van aconseguir representació. Les 4.575 firmes veïnals no es poden resoldre amb un copet a l’esquena i quatre fotografies protocol·làries. Si el passat mes de maig s’haguessin posat d’acord en donar suport a una única candidatura, haurien aconseguit tres regidors. Els veïns han mogut peça de forma cívica i ara toca al govern demostrar fins on arriba el seu compromís amb la participació ciutadana. «Es el vecino el que elige al alcalde y es el alcalde el que quiere que sean los vecinos el alcalde», o no?

tracking