Diari Més

Tribuna

Empoderar les persones amb capacitats diverses

Regidora del Grup Municipal de Junts per Tarragona

Creat:

Actualitzat:

Avui, dia 3 de desembre, commemorem el Dia Internacional de la Discapacitat, una jornada per reivindicar els drets de les persones amb capacitats diverses. Les actuacions d’empoderament d’aquest col·llectiu no només s’han de reivindicar i visualitzar en la jornada d’avui, sinó cada dia de l’any perquè, malauradament, queda molta feina a fer.

El terme «discapacitat» es fa servir per definir una condició física o mental, com la discapacitat sensorial, cognitiva o intel·lectual, el trastorn mental així com diferents tipus de malalties cròniques. Són més de mil milions les persones les que integren aquest col·lectiu al qual cal fomentar els drets efectius i l’autonomia personal. És de vital importància treballar dia a dia per millorar les condicions de via de les persones amb capacitats diverses i de les seves famílies. Hem de ser conscients que, malauradament, encara avui en dia aquest col·lectiu pateix, entre altres greuges, una alarmant manca d’oportunitats a l’hora d’incorporar-se al mercat laboral així com, entre altres, nombroses dificultats per aconseguir portar una via independent i participar de forma activa en el desenvolupament de la societat.

L’Agenda 2030 insta a no deixar ningú enrere i perquè això sigui una realitat és imprescindible garantir la seva integració en la societat i la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada l’any 2006 i signada per 180 països afirma que «l’accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat són drets humans». Garantir els drets de les persones amb capacitats diverses requereix la implicació de tota la comunitat i línies d’actuació transversals que comptin amb la complicitat de tots els actors implicats: consell municipal de la discapacitat, universitat, col·legis oficials, entitats, associacions, etc. En aquest sentit, l’últim Consell Plenari de l’Ajuntament de Tarragona celebrat aquest passat mes de novembre va aprovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal de Junts per Tarragona per tal d’elaborar un Pla Local d’Atenció a les Capacitats Diverses. Són molts els ajuntaments que ja disposen d’aquest pla que ha de vetllar per les persones amb capacitats diverses, un full de ruta que tingui com a missió garantir una ciutat accessible a tothom, on es protegeixi el principi d’igualtat oportunitats entre totes les persones de la nostra ciutat, enfortint el compromís social i el respecte a la diversitat. Esperem, doncs, que a partir de l’any vinent, els pressupostos municipals disposin d’una partida per elaborar aquest pla i, sobretot, per executar totes les actuacions amb l’objectiu principal de garantir els dels drets i la inclusió de les persones amb capacitats diverses.

Sense oblidar que hem de continuar treballant dia a dia per la millora de la qualitat de vida d’aquest col·lectiu i de les seves famílies, us animo a participar en totes les activitats que tindran lloc aquest dia 3 de desembre, així com a les que es duran a terme l’endemà, dia 4 de desembre, Dia Internacional de l’Accessibilitat.

Tots i totes tenim dret a rebre suports per tenir les mateixes oportunitats, a triar on i amb qui volem viure, a treballar i a escollir la nostra feina, a rebre informació clara i poder moure’ns sense barreres, a rebre una educació inclusiva i a ser part activa de la societat.

tracking