Diari Més

Creat:

Actualitzat:

La distància entre la plaça del Mercadal de Reus i la de Font de Tarragona és de 15,5 quilòmetres. Des de Reus es fan diàriament més de 75.000 desplaçaments exteriors interurbans en transport privat i públic. La distància entre el Mercadal i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a Barcelona és de 106 quilòmetres i de 548 amb el Ministeri de Foment a Madrid.

No estic planificant cap viatge de plaer sinó intentant posar perspectiva per enfocar el dèficit estructural de connectivitat col·lectiva i pública de les nostres comarques. Les curtes distàncies físiques no expliquen l’enorme separació política i de gestió entre els qui paguem els impostos per rebre serveis i els qui tenen la capacitat planificadora i executora: Barcelona i Madrid. I els especialistes mediambientals ens diuen que l’actual model de transport té un impacte letal sobre la sostenibilitat del planeta.

Aquest discurs el tornarem a escoltar insistentment aquests dies que se celebra a Madrid la Cimera del Clima.

I excepte entre les negacionistes que continuen afirmant que la Terra és plana i que tenen un cosí que no es creu això del canvi climàtic, hi ha coincidències en el diagnòstic i en el tractament però també tremolor de cames a l’hora d’aplicar les mesures correctores, a l’hora d’agafar el clima per les banyes.

Han hagut de venir l’adolescent Greta Thunberg i la seva aura mediàtica per treure els colors als polítics mundials.

La setmana que ve veurem que en surt de la reunió internacional que s’està fent a la capital d’Espanya, un dels 6 països més contaminants d’Europa i el quart en incompliments de directives mediambientals. I mentre els líders i experts mundials discuteixen que podem fer la resta de mortals? Doncs esforçar-nos per practicar amb l’exemple, si és possible. Jo vull deixar el cotxe a casa i poder anar de Reus a Tarragona en transport públic col·lectiu per aportar el meu gra de sorra a la reversió del canvi climàtic. Només demano una freqüència, un temps de trajecte i uns enllaços amb el transport local tarragoní raonables.

La Generalitat ha adjudicat l’estudi d’una línia de bus entre les dues ciutats que sota el nom de BRCat T1 intenti competir en efectivitat i comoditat amb el transport privat. Espero que arribin com més aviat millor a alguna conclusió perquè si no amb aquest cas potser tornarem a fer tard.

Arquimedes de Siracusa, científic de l’antiguitat clàssica, va encunyar la sentència de «Dóna’m un punt de suport i moure el món».

Com jo, milers de ciutadanes i ciutadans optarem per sumar forces a la palanca per salvar el clima, per salvar el món.

tracking