Diari Més

Tribuna

Món laboral i drets humans, una reflexió

Advocada de Col·lectiu Ronda

Creat:

Actualitzat:

Sabem que el dret laboral es dedica, en essència, a la preservació dels drets que ens són inalienables pel simple fet de ser humans en la forma en la qual apareixen en les relacions laborals. Per tant, podem dir que aquests són la projecció en el món del treball dels drets humans.

Els drets laborals, recollits a la Declaració Universals de Drets Humans i als convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT) així com també en els principals instruments de dret internacional, són i formen part dels drets humans en ser inherents a tot individu i essencials per garantir la dignitat i l’equitat en aquest àmbit. Podem així parlar segurament de drets humans laborals.

Uns drets laborals que requereixen sempre un marc de protecció i regulació per garantir i protegir al feble davant l’abús del fort, més quan es tracta d’una de les esferes de la nostra existència que d’un temps ençà està experimentant un retrocés evident pel que fa a garanties de la mà d’una concepció liberal de la societat que imposa individualitat i el retorn a la idea d’un subjecte treballador com a mer recurs al servei del capital i del màxim benefici de les empreses dins el context capitalista.

Front a aquest retrocés, cal trobar les eines bàsiques i les fórmules jurídiques que permetin enfortir un sistema de garanties bàsiques, que són les que configuren un veritable Estat del Benestar.

És per això que des del Col·lectiu Ronda, com a cooperativa dedicada a la defensa dels drets laborals des de fa anys, sabem que només amb la lluita constant per a la defensa jurídica dels treballadors i treballadores s’aconseguirà una dignitat i protecció del feble davant l’abús del més fort.

Sobre autoritarisme de mercat, protecció de drets socials i il·legalitats del poder en temps de crisis i pèrdua de drets és precisament sobre el que volem centrar un espai de debat i diàleg que creiem més necessari que mai: la jornada «món laboral i drets humans», que en la seva segona edició hem preparat encara amb més ambició per obrir les fredes fronteres del món jurídic cap a la reflexió en el camp de l’ètica i al voltant de la condició humana.

Unes jornades on es parlarà i s’entrarà en diàleg amb conceptes com dignitat, garanties judicials, explotació econòmica, política, social i laboral i també de mercat, per caminar cap a possibles finestres que siguin motor i obrin escletxes que permetin veure les eines amb què es pot construir una societat més justa que afavoreixi les nostres llibertats i drets més fonamentals. I que camini cap a uns veritables drets humans laborals.

De tot això en volem parlar el divendres dia 29 de novembre, al teatre Magatzem de Tarragona, a les II Jornades de Dret Laboral, amb la presència del magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Hugo Preciado; de la jurista, politòloga i professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social, Adoración Guamán, i amb l’advocat especialista en Drets Humans i de la Ciutadania, Jaume Asens.

tracking