Diari Més

Creat:

Actualitzat:

Una tarda del mes de juny de 2008, en la col·locació de la primera pedra d’un edifici d’habitatges socials al barri de Sant Salvador, vaig coincidir amb l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Li comento la conveniència de crear quelcom respecte al patrimoni modernista de la ciutat. A inicis de l’any 2009 fem una reunió de treball amb l’alcalde, la tinent d’alcalde de Cultura Rosa Rosell i els tècnics municipals Araceli Saltó i Joan Menchon. Em donen a conèixer la proposta del Reglament del «Consell de participació d’assessorament del municipi sobre estratègies en matèria de Modernisme a Tarragona», que es tramita administrativament fins que és aprovat al plenari.

El quinze de juliol de 2009 es va constituir l’anomenat col·loquialment Consell de Modernisme/CM, al Saló dels fills il·lustres de l’ajuntament. Aquest és un òrgan col·legiat que té com a finalitat l’assessorament en la promoció i difusió del modernisme de la ciutat i l’establiment de col·laboracions amb altres ciutats, que disposin d’aquest patrimoni històric. Els objectius generals d’aquest Consell de participació són: 1. Estimular el coneixement de tot el patrimoni modernista de la ciutat de Tarragona; 2. Difondre el modernisme de la ciutat de Tarragona; 3. Proposar la creació d’estratègies i activitats per a la promoció i difusió en l’àmbit del modernisme a la ciutat de Tarragona; 4. Assessorar a l’Ajuntament Tarragona sobre temes de patrimoni modernista a la ciutat i 5. Col·laborar amb altres ciutats en matèria de modernisme en general. La composició actual està formada pel president que és el Tinent d’Alcalde que correspongui, un president executiu que nomena l’Alcalde i és una persona que estigui relacionada amb l’àmbit de l’objecte d’aquest Consell, a més hi ha: A) Un membre de cada grup municipal.; B) Un Tècnic de l’àrea de Patrimoni i Cultura de l’Ajuntament de Tarragona; C) Un Tècnic de l’àrea de Territori; D) Dos/dues assessors/es externs/es de l’Ajuntament Tarragona en l’àmbit de modernisme i E) Dos/dues representants legals dels diferents béns integrats en el patrimoni modernista de Tarragona.

Al llarg d’aquests deu anys, s’han fet treS o quatre reunions a l’any i han estat presidides pels consellers Rosa Rosell, Carmen Crespo, Carles Castillo, Josep Maria Milà i Josep Maria Prats. Si fem un balanç, crec que la feina més important va ser la proposta i aprovació de l’Inventari modernista l’any 2012 (3 de juliol). La comissió redactora va estar formada per quatre membres del CM –Josep Maria Jujol, Jaume Costa, Agustí Pujol i jo mateix– i els arquitectes Josep Bertran i Josep Llop, en representació de la URV i del Col·legi d’Arquitectes, respectivament. A la ciutat de Tarragona tenim inventariades 55 referències, de les quals 31 són edificis, 16 són elements d’edificis i 8 són béns mobles, patrimoni que està recollit en un llibre. També «Tarragona turisme» disposa de la guia corresponent amb la citació dels 20 edificis que van des de la Part Alta fins al Parc de la Ciutat, que constitueixen la ruta modernista urbana.

Des de la primera reunió sempre hi ha hagut dos temes recurrents i encara no resolts. La construcció de l’arxiu Jujol a l’edifici de la Rambla Nova, 46 amb l’objectiu de disposar d’un Centre de la interpretació de tota l’obra jujoliana. El segon tema és la salvaguarda dels masos d’en Sordé i Bonet, a les carreteres del Catllar i de Lleida, respectivament, que estan molt malmesos. Altres qüestions tractades, però no executades, entre altres, han estat construir un jardí modernista a la finca Puig i Valls, tal com s’ha fet un jardí romà a l’Amfiteatre i senyalitzar els edificis modernistes. Hem de tenir present que, des de l’any 2015, aquesta comissió municipal disposa d’un pressupost de 2.500 euros/any. Per tant, «no hay más cera que la que arde».

Malgrat tot, crec que la ciutat ha entrat en una dinàmica de coneixement, estima i protecció vers al seu modernisme. Hi ha hagut una sèrie d’activitats culturals que així ho confirmen. El mes de novembre de l’any 2017 l’Arxiu municipal va organitzar l’exposició Josep M. Pujol de Barberà. L’arquitecte i l’espai i tot un reguitzell d’activitats per donar a conèixer l’obra pujoliana: cinc conferències, visites guiades de la ciutat, del rectorat de la URV i de la Cooperativa Obrera i la presentació del llibre corresponent. L’octubre de 2018 es va programar la ruta anomenada La desconeguda Tarragona modernista dins del cicle II Històries amagades de Tarragona. Commemorant l’any Jujol es van programar durant cinc dissabtes el coneixement de la Tarragona modernista amb la projecció d’audiovisual (11 minuts), ruta urbana comentada i visita al Teatre Metropol. També vull fer esment que el Gremi de Pagesos, el mes de maig celebra des de l’any 2017 una jornada jujoliana amb una conferència, una taula rodona i la visita a tot el patrimoni jujolià propietat del Gremi, a l’església de Sant Llorenç i a l’Espai Jujol. No puc obviar el llibre El Modernisme a Tarragona, que vaig escriure i que des de l’any 2015 està a les llibreries. Els documentals Tarragona també és modernista i Jujol-Gaudí, dos genis de l’arquitectura, ajudant al fet que la ciutadania conegui aquest patrimoni desconegut, oblidat, ja que el pes de la Tarragona romana és molt potent. El camí ja està marcat i com diem «de mica en mica s’omple la pica».

tracking