Diari Més

Tribuna

O menys consum o més abocadors. Què fem?

President de Mare Terra Fundació Mediterrània

Creat:

Actualitzat:

La gestió dels residus és un maldecap per a tots els municipis perquè s’emporten una bona part del pressupost municipal. Per afrontar-ho, es potencia al màxim el sistema de recollida selectiva i s’intenta sensibilitzar la ciutadania, donant pautes sobre els hàbits de consum que generen menys residus que ara.

El cost de gestionar un gran volum de residus és molt car, però a més, s’ha de tindre en compte que els recursos són cada vegada més escassos. Per tant, és una necessitat social usar-los de la manera eficient possible.

En els últims anys, cada cop veiem més municipis catalans amb recollida selectiva però, entre tots, només arriben al 40%, segons les dades del 2018 de l’Agència de Residus de Catalunya. Dit d’una altra manera, el 60% de la brossa va a parar al contenidor gris. Amb aquestes dades a la mà, cal preguntar-se si disposem de capacitat de tractament suficient per enfrontar aquesta situació amb garanties.

La fracció de la resta és la clau de volta. Actualment, l’objectiu principal és disminuir el volum de rebuig que va directament a l’abocador i l’estratègia per aconseguir-ho és portar aquest rebuig a plantes de tractament mecànic-biològic i a plantes de valorització energètica.

Ara bé, aquesta és una estratègia que ens permet aconseguir temps, però que no elimina la necessitat imminent de disminuir la generació total de residus i en especial la de rebuig.

Ens trobem davant d’un panorama en el qual, segons l’Agència de Residus de Catalunya, les projeccions de generació de residus assumeixen que la tendència anirà decreixent. Tot i aquest optimisme, els balanços assenyalen dèficit en la capacitat de tractament de la fracció resta i orgànica. Això vol dir que amb els 26 abocadors i les 4 incineradores que està en marxa a Catalunya, no n’hi ha prou per gestionar els residus que generem. Per tant, seran necessàries obres d’ampliació d’aquestes infraestructures i també la posada en funcionament de noves instal·lacions.

Per tant, quan es diu que no volem més dipòsits controlats i plantes de valorització perquè contaminen, jo em pregunto si estem disposats a consumir menys per tal de disminuir els residus i l’impacte que generem, o si realment encara no hem entès el problema que tenim entre mans.

tracking