Diari Més

Tribuna

Contra la marginació de Reus, Ara Reus

Portaveu d’Ara Reus i Candidat a l’Alcaldia de Reus

Creat:

Actualitzat:

Aquest vespre tindrem l’oportunitat d’escoltar el primer debat/fòrum dels candidats a l’Alcaldia de Reus –entre els que hi serè present explicant el projecte de ciutat d’Ara Reus–. L’acte es durà a terme al Centre de Lectura i ha estat organitzat pel Col·legi d’Arquitectes de la ciutat de Reus (agrair el seu temps i dedicació en la planificació de l’esdeveniment). En aquest exposarem les nostres línies programàtiques sobre l’ordenació urbanística de Reus, Mobilitat, el Reus del futur... Però jo he volgut avançar-me al debat amb aquestes línies per fer un seguit de reflexions.

No fa gaires dies s’ha celebrat una reunió de diferents alcaldes del territori a Madrid per traslladar a Foment algunes propostes de millora ferroviària, i abordar el greuge ferroviari i d’infraestructures que ha estat una constant per a la província de Tarragona durant les últimes dècades. De manera particular, per a Reus, una ciutat que la seva àrea d’influència aeroportuària se situava recentment al centre de les crítiques per l’efecte de la sequera d’inversions rebudes.

Tristament i en comparació amb altres àrees com Girona, Reus continua amb un Pla Estratègic bloquejat des de fa més d’una dècada i amb una infraestructura aeroportuària impròpia de la segona àrea metropolitana de Catalunya, com es pot derivar de la seva manca de mitjans tècnics i humans.

Reus no és, ni ha de ser menys que qualsevol altra ciutat de Catalunya. No obstant això, no apareix en els milionaris anuncis del Ministeri de Foment més dirigits a ciutats com Girona o a la mateixa Tarragona. Mentrestant, Reus apareix marginada per una inexplicable absència d’inversions que no pot mantenir perquè resta competitivitat i influència a una àrea amb el potencial suficient per consolidar-se com un dels aeroports amb major dinamisme de trànsit de tot Espanya. És evident que hi ha hagut una inoperància reivindicativa, bé per deixadesa de funcions dels polítics locals, bé per la imposició de les estratègies partidistes que s’imposen des de Barcelona o Madrid. Però ha faltat una actuació política destacada per reclamar el que ens pertany per dret propi.

Són moments per a la reivindicació, on el municipalisme juga un paper imprescindible per demanar les solucions que Reus necessita i que des d’Ara Reus demanem, com l’estació intermodal projectada al sud de l’aeroport i mai executada, una infraestructura necessària per articular adequadament les connexions de passatgers i mercaderies, amb les altes prestacions del Corredor Mediterrani o el baixador de Bellissens.

Es tracta d’una obra que va ser paralitzada l’agost de 2010 i que avui dia necessita Reus, per recuperar i protagonitzar de nou el paper que històricament hem tingut com una de les ciutats més rellevants a Catalunya. Des d’Ara Reus així ho entenem i per això, hem passat a l’acció. I de l’acció, a la reivindicació, com farem durant els primers dies de maig en què celebrarem una jornada que hem organitzat al costat de Ferrmed, associació responsable del lobby desenvolupat per unir Europa de nord a sud, mitjançant un corredor ferroviari que connecti les zones de major activitat econòmica i logística, potenciant especialment les connexions de ports i aeroports.

Una jornada impulsada i organitzada per Ara Reus des del municipalisme que comptarà amb la presència del president de Ferrmed, Joan Amorós; per resoldre qualsevol dubte que empresaris i assistents en general tinguin. Amb aquesta jornada, també podrem demanar les infraestructures que aquesta ciutat necessita i sobretot, comptar amb una estimació de la seva posada en marxa d’unes obres amb les quals Reus aconseguirà recuperar la posició que la història li confereix, i que fomentarà la seva competitivitat i la dels seus ciutadans. Com Reus mereix, Ara Reus.

tracking